hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Operatív törzs: az indiai vírus még okozhat meglepetéseket

200 ezer adag orosz vakcinára is megnyílik az időpontfoglalás lehetősége, de most SMS-ben értesítik az érintetteket, hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, az ország a pandémia harmadik hullámának leszállóágában van, de továbbra is fontos az óvatosság, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. Müller Cecília kifejtette, a védőoltások hosszabb távú védelmet jelentenek, de egyik vakcina sem véd százszázalékosan. Ezért fontos, hogy az emberek éljenek a védőoltások lehetőségével, s emellett továbbra is mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre a Sinopharm vakcinájáról szóló szakirodalmi adatokat foglalta össze, közölte; a hétvégére várják a szervezetnek az oltóanyaggal kapcsolatos ajánlását. A Sinopharmé lehet az első keleti oltóanyag, amely felkerülhet a veszélyhelyzeti vakcinák listájára.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal már látogatható gyógy- és közfürdőkben csekély a vírus fürdővízzel terjedésének kockázata. Ezzel kapcsolatban elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Magyar Fürdőszövetséggel közösen egy követelményrendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan igénybe vehesse ezt a szolgáltatást. Ebben külön kitérnek a fürdők újranyitásához szükséges műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásokra egyaránt. Meghatározták az üzemeltetéshez szükséges személyi felételeket, a medencevíz mikrobiológiai és kémiai összetételét. Kidolgozták továbbá a fertőtlenítés, a takarítás szabályait, mindezen kritériumokról a fürdő köteles üzemnaplót vezetni.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy betegen, lázasan, esetleges bélpanaszokkal ne menjen fürdőbe, a medencehasználat előtt használja a zuhanyzót, a lábmosót, valamint lehetőség szerint tartson a többiektől kellő távolságot.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e egy harmadik dózisra az oltásokból, Müller Cecília szerint még nincs adekvát válasz. Jelezte, az oltások beadásának kezdete óta még nem telt el annyi idő, hogy ebből tapasztalatokat lehessen levonni. Azt mondta, bármelyik vakcinánál szükség lehet egy harmadik oltásra, és a forgatókönyvek között szerepel a járvány szezonálissá válása is, amely esetén évente ismételni kell az oltásokat, de erre most még biztonsággal válaszolni nem lehet.

Mint elhangzott: kétszázezer adag orosz vakcinára is megnyílik az időpontfoglalás lehetősége, de most SMS-ben értesítik az érintetteket, hogy elkerüljék a péntekihez hasonló rohamot. Kedden több mint háromszázezer Pfizer-vakcina érkezett, aminek egy része a második körös oltáshoz szükséges, a többit elteszik a 16-18 éveseknek. Nekik ugyancsak online lehet majd időpontot foglalni. Csütörtökre várnak egy Moderna-szállítmányt: harmincezer adagot adnak ki a háziorvosoknak az első körre, illetve hatezer megy az idősotthonokba. A héten elkezdik az oltást a Janssen vakcinájával. Az oltást a honvédség oltóbuszai végzik.

 

Egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának második adagját a honvédség oltóbuszában a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden 2021. május 4-én (MTI/Vasvári Tamás)
Egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának második adagját a honvédség oltóbuszában a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden 2021. május 4-én (MTI/Vasvári Tamás)

A regisztrációt és a már védőoltásra regisztráltak időpontfoglalását sürgette a járvány megállításáért és az újabb, erős hullámok elkerüléséért a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. György István úgy fogalmazott: "elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen, mert az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást".

Az államtitkár, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, az oltások egyre inkább hozzájárulnak a pandémia harmadik hullámának visszaszorításához, nagyon gyorsan elérhető, hogy a lakosság nagy része védett legyen, és megszűnjenek a korlátozások. Véleménye szerint ugyanakkor "nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban", szakértők szerint nagyon gyorsan terjed, és még okozhat meglepetéseket.

 

Oltáshoz készítik elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 4-én (MTI/Balogh Zoltán)
Oltáshoz készítik elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 4-én (MTI/Balogh Zoltán)

A rendőrök 519 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt hétfőn, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf ismertetése szerint az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 79-szer intézkedtek, 14 Magyarországon átutazó emberrel szemben pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Hatósági házi karanténban jelenleg 26 080 ember van, közülük 1597-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink