hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Operatív törzs: "visszahúzódóban" van a járvány

A pünkösdi hétvége adatai is azt mutatják, hogy a járvány "visszahúzódóban" van - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes szavai szerint ez a magas átoltottságnak, a védelmi intézkedéseknek, a lakosság együttműködésének köszönhető. Magyarországon 5 026 529 ember kapott védőoltást, közülük 3 072 940-en immunizáltnak számítanak. Hozzátette, hogy a magyar lakosság átoltottság 51 százalék, szemben az európai uniós 35 százalékkal, és Magyarország továbbra is a második helyen van az oltási ranglistán.

Elmondta: a kórházban kezeltek száma és a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja is folyamatosan csökken. Vasárnap, az 5 millió átoltott elérése után életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, de néhány védelmi intézkedés még életben van, így például maszkot kell hordani az üzletekben, bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedés járművein.

Galgóczi Ágnes kérte, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a vakcina.gov.hu oldalon. Erre már a külhoni magyaroknak is van lehetőségük. Akinek pedig van érvényes regisztrációja az külön értesítés nélkül foglalhat oltási időpontot az eeszt.gov.hu oldalon.

A járványügyi osztályvezető kiemelte: félmillión vannak olyanok, akik már regisztráltak, de még nem éltek az oltás lehetőségével. Jelenleg is lehet időpontot foglalni AstraZeneca-, Pfizer-, Szputnyik- és Sinopharm-vakcinákra. Kedden 334 620 adag Pfizer vakcina érkezett Magyarországra ebből 175 ezer első oltásra használható.

Magyarország nagyon sikeres a védőoltások beadása terén

Magyarország nagyon sikeres a védőoltások beadása terén - mondta az országos tisztifőorvos kedden a közmédiának a Tolna megyei Faddon, ahol a Magyar Honvédség oltóbuszán adtak be második körös Pfizer-oltásokat.

Müller Cecília hozzátette, a beoltottak száma már bőven meghaladja az 5 milliót, és hangsúlyozta a második oltás fontosságát, hiszen csak az nyújt teljes, hosszan tartó védettséget. Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak, akik megbíztak a szakemberekben, és biztonságosnak, hatásosnak tartják az oltóanyagokat.

Kifejtette: egy új betegség esetén természetes az emberekben az idegenkedés, ráadásul a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy a védőoltások robbanásszerűen kerültek piacra. Ez nem így volt - mutatott rá -, hiszen a vakcinák hosszú ideje fejlesztés alatt vannak. Korábban a sárgaláz elleni védőoltás is a vektorvakcinák technológiájával készült, és az mRNS vakcinának is tízéves története van.

Büszke vagyok az egészségügyi dolgozóinkra, óriásit teljesítettek, Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották, fogalmazott. Tapasztalataink és tudásunk alapján indokolt az, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon, részben önellátóvá kell válni a magyar emberek biztonsága érdekében.

Müller Cecília kiemelte, hogy a járványügyi készültséget folyamatosan fenn kell tartani, mert nincsen vége a pandémiának. De ha a vírus nem talál fogékony szervezetet közöttünk, máshová vándorol, ezért a védőoltásoknak nagy jelentőségük van. Azt mondta, nem lehetetlen megszabadulni a kórokozótól, példaként említve, hogy a WHO egyszer már himlőmentesnek nyilvánította a világot.

Elmondta: mindaddig fenntartják az oltóbuszok működését, amíg igény van azokra. Öt oltóbusz járja az országot, amelyeken naponta átlagosan 180 embert tudnak beoltani. A buszok a városoktól távol lévő helyekre, illetve kistelepülésekre viszik el az oltást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink