hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ónodinak is írtak a gyerekorvosok

Elfogadhatatlan gyakorlat a házi gyermekorvosi praxis vegyes háziorvosi praxissá való átalakítása, írja a HGYE a WebOrvos szerint.

Halaszthatatlan szakmapolitikai beavatkozásra van szükség, mivel a házi gyermekorvosi hálózat hosszútávú fennmaradását számos tényező fenyegeti. "...a további késlekedés nemcsak hivatásunk fennmaradását, de a felnövekvő generáció, a jövő felnőtteinek egészségét is fenyegeti." Az idézet abból a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) felhívásából való, amelyet a szervezet a napokban juttatott el Balog Zoltán miniszterhez és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárhoz.

Az egyesület a felhívását, amelyben pontokba szedve fogalmazzák meg, szerintük melyek a legsürgősebb lépések, a WebOrvos idézi. Ezek között szerepel például, hogy vissza kell állítani a gyermekorvoslás, mint önálló ellátási forma jövőjébe vetett bizalmat, az egészségpolitika mint alapvető célt nyilvánítsa ki, hogy a beteg gyermekek ellátása a gyermekgyógyász szakorvosok feladata.

A házi gyermekorvosi praxis vegyes háziorvosi praxissá való átalakítása elfogadhatatlan gyakorlat, a házi gyermekorvosi praxisok és a hozzájuk rendelt központi finanszírozás integritásának megtartása csak a gyermekpraxisok megszüntetésének tilalmával érhető el. Olyan ösztönzőrendszert kell kialakítani, amely szakmailag és egzisztenciálisan egyaránt vonzóvá teszi a házi gyermekorvosi hivatást az utánpótlást biztosító gyermekgyógyászok számára. A finanszírozásban érvényesülnie kell az ellátottak életkora szerinti prioritásnak, a gyermekek ellátásáért járó emelt pontérték alkalmazását gyermekgyógyász szakvizsgához kell kötni.

A HGYE csaknem 600 házi gyermekorvos részvételével zajló siófoki konferenciáján a felhívást kifüggesztették. A szervezők azt kérték, aki egyetért, írja alá, ezzel is nyomatékot adva a felhívásban megfogalmazottaknak.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés