hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Önmagától visszahúzódó injekciós tű

Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő, amikor érzékeli, hogy elérte a vénát, így csökkenhet a félresikerült intravénás injekciózások száma - számolt be a nottinghami Trent Egyetem kutatóinak innovációjáról a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Amin Al-Habaibeh kutatásvezető elmondta, hogy amikor a tű eléri a vénát, a megváltozott nyomás elmozdít egy membránt, amely azután egy aprócska rugó segítségével aktiválja a tű visszahúzását.

"Az új tűt éppen úgy lehet használni, mint a meglévő termékeket, ám automatikusan működik. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges többé kizárólag a kezelőre támaszkodnunk, illetve arra, hogy miként ítéli úgy, hogy elérte a vénát" – magyarázta a kutató.

Brit szakemberek becslése szerint a beadott intravénás injekciók harmadát nem sikerül elsőre megfelelően beadni, amelynek gyakori oka, hogy az orvos vagy a nővér átszúrja a vénát anélkül, hogy észrevenné. Az új tű ezt küszöbölheti ki azáltal, hogy érzékelőjével észleli, amikor belép a vénába, és megakadályozza a tű továbbhaladását.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés