hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Önkényesnek és szeszélytől vezéreltnek találta egy bíró a jogalkotást

Egy New York-i állami bíró úgy határozott, hogy kedden nem léphet életbe a New York-i polgármester legújabb egészségvédő rendelete.

Tingling bíró "önkényesnek és szeszélytől vezéreltnek" nevezte Michael Bloomberg polgármesternek az elhízás elleni küzdelem jegyében hozott rendeletét, amely megtiltotta a 47 centiliternél nagyobb kiszerelésű cukrozott italok árusítását. Az Amerikai Italszövetség és más vállalkozások által indított perben hozott ítélet indoklása szerint az intézkedés tele van "politikai és gazdasági aggályokon alapuló kivételekkel".

A tilalmat az éttermektől a mozikon át a stadionokig mindenütt be kellett volna tartaniuk a vendéglátóipari egységeknek, ugyanakkor a szupermarketekre és a kisboltokra nem terjedt ki a korlátozás.

Bloomberg a Twitteren jelezte, hogy fellebbezni fog az ítélettel szemben. Noha sokan rokonszenveznek a polgármesternek az elhízás ellen folytatott küzdelmével - például azzal, hogy a metropolisz gyorséttermeiben kötelezővé tette a kalóriatáblázatok kifüggesztését -, sokak szerint a cukrozott italok ügyében hozott rendelete túlságosan is atyáskodó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink