hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Öngyógyító főemlősök

Öngyógyításra is képesek a természetben található gyógynövényekkel és más anyagokkal a főemlősök - erre a nem is annyira meglepő felfedezésre jutottak francia és ugandai biológusok a gyógyszeriparban felhasználható növények kutatása közben.

Megfigyelték, hogy a csimpánzok rendszeresen fogyasztják az agyagot és egy Trichilia rubescens nevű, Afrikában honos növény leveleit. Kiderült az is, hogy az ugandai Kibale nemzeti park majmai mindig közvetlenül egymás után esznek ebből a két anyagból. Laboratóriumi elemzések fedték fel ennek okát: a maláriát, amely a főemlősöket ugyanúgy sújtja, mint az embereket, a kettő együttes hatásával kúrálják. Az anyag kaolinitet tartalmaz, amely ismerten bélpanaszokat gyógyít és a Tricilia rubescens is gyógynövény, amelyről eddig azt tudták, hogy tüdő-, bél- és egyes nemi betegségek enyhítésére használják. Malária elleni kúraként eddig nem volt ismert.
A főemlősök öngyógyító tevékenységéről néhány évvel ezelőtt Cindy Engel etológus jelentetett meg egy gyűjteményt, amelyben leírta, hogy a tanzániai vörös majom, amelynek kedvenc étele a mangó és az indiai mandula levele, elszenesedett fadarabokat rágcsál, hogy a levelekben lévő, az emésztést zavaró fenol hatását közömbösítse. Afrikában a bonobo, a gorilla és a csimpánz 30 féle növényt használ a bélparaziták ellen. Érdekes, hogy a helyi lakosság is ugyanezekkel a növényekkel gyógyítja a gyomorfekélyt és a vérhast. Az ugandai hegyi gorillák vulkáni hamut esznek, hogy szervezetük kálciumhoz és káliumhoz jusson.
Egy brazíliai majomfajta nősténye teherbe esését szabályozza különféle növényekkel és gyümölcsökkel. De nem csak a majmok ilyen "okosak": az elefántok olyan növényt is találtak, amely könnyebbé teszi számukra a vajúdást.
Az ajakos medve is füvészkedik, de nem öngyógyítás, hanem önbódítás céljából: a szappanfüvek erjedő virágait eszegeti, hogy kellemesen illuminált állapotba kerüljön - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

 

MTI-Panoráma


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink