hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Ombudsman: Veszélyben a fiatalkorú fogvatartottak egészséghez való joga

Jobban kell ügyelni a fertőző betegségek szűrésére. Módosítani kellene a jogszabályt, hogy a börtönben született gyermekek egy éves korukig ne csak kérelemre maradhassanak az édesanyjukkal, és más területen is erősíteni kellene az igazságszolgáltatás gyermekbarát jellegét. Az alapvető jogok biztosa a fiatalkorúak kecskeméti intézetében folytatta a fogvatartottak jogainak vizsgálatsorozatát.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú fogvatartottjai mindezidáig nem igényelhették a hepatitis C szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiak esetében sem kizárt. Szabó Máté arra hívta fel az országos parancsnok figyelmét, hogy meg kell teremteni az ilyen szűrések feltételeit, mert a mai helyzet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével és közvetlenül veszélyezteti a fiatalkorú fogvatartottak egészséghez való jogát is. Más büntetés-végrehajtási
intézetekben a hepatitis C szűrése biztosított, sőt annak igénybevételére a fogvatartottakat még jutalmazás ígéretével is ösztönzik.

A kecskeméti intézetben lévő anya-gyermek részlegben a biztos vizsgálata közben kiderült – és erről az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman –, hogy az itt fogvatartott anyák bírósági tárgyalásra szállítása gyakran egy egész napot is igénybe vesz, és az anya távolléte rendkívül megviseli a csecsemőket, nehéz megoldani az etetésüket, ellátásukat. Szabó Máté véleménye szerint a magyar igazságszolgáltatás gyermekbarát jellegét erősítené, ha az eljáró bíró a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe venné ezt a körülményt, a lehető legrövidebb időn belül sort kerítene a tárgyalásra úgy, hogy az a lehető kevesebb ideig tartson.

A biztos rámutatott arra is, hogy mind a fogvatartott édesanya, mind a gyermek érdeke az, hogy minél tovább együtt maradhassanak. A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az édesanyja – természetesen az anya alkalmassága esetén – 1 éves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét. Jelenleg erre csak az intézet parancsnokának mérlegelési jogkörben hozott döntése alapján van lehetőség, azaz a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában született csecsemők számára nem biztosítja jogszabály azt a lehetőséget, hogy 6 hónapos koruk után külön kérvényezés nélkül is együtt maradhassanak az édesanyjukkal. Ez ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével és közvetlenül veszélyezteti a fogvatartott édesanyák gyermekeinek védelemhez való jogát.

Szabó Máté alapjogi biztos javasolta a belügyminiszternek a jogszabály módosítását.

hirdetés

Könyveink