2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több mint 16,7 millió fertőzött a világban

Olaszországban hosszabbodik a vészhelyzet

Megszavazta a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet meghosszabbítását október 15-éig az olasz felsőház. Nemzetközi kitekintés.

Giuseppe Conte miniszterelnök elengedhetetlennek nevezte a január 28-án bevezetett és július 31-éig hatályos vészhelyzet meghosszabbítását. A parlament felsőháza 157 szavazattal elfogadta a javaslatot. A szenátus 125 tagja nemmel szavazott. Az alsóház szerdán voksol. A  kormány eredetileg év végéig akarta fenntartani a rendkívüli egészségügyi veszélyhelyzetet, végül további két és fél hónapot javasolt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vírus továbbra is Olaszországban "kering".  2014 óta 154 esetben rendeltek el Olaszországban vészhelyzetet, igaz, ezek nem országos egészségügyi készenlétre vonatkoztak.

Elemzők szerint a kormány több okból döntött a vészhelyzet fenntartása mellett, amelyet nem akart feloldani a járvány esetleges őszi erősödése, valamint az iskolakezdés előtt. A vészhelyzet fenntartja a polgári védelmi hatóság rendkívüli hatáskörét, a kormány meghosszabbíthatja az elbocsátások befagyasztását, valamint fenntarthatja a távmunkavégzés feltételeit. A kormánynak nem volt szüksége a parlamenti szavazásra, mivel a korábbi vészhelyzet elrendelésekor sem folyamodott ehhez. Giuseppe Conte azonban így akarta elkerülni, hogy a parlament megkerülésével vádolják.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint 11 beteg halt meg egy nap alatt, azután, hogy az utóbbi négy nap mindegyikén öt-öt volt a halottak száma. Kétszáztizenkét új beteget szűrtek a korábbi 170-hez képest. A halottak száma elérte a 35 123-at, a gyógyultaké meghaladta a 198 ezret. Az aktív betegek száma 12 ezer körüli, 749-en vannak kórházban, negyvenen intenzív osztályon. A gyógyultakat és halottakat számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 246 488-t.

*

Némileg lassult az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése Franciaországban: a francia hatóságok kedden 725 új igazolt fertőzöttről számoltak be a múlt heti átlagos 924 napi fertőzött után. A francia egészségügyi hatóságok közleménye szerint a vírus reprodukciós rátája stabilan 1,3. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött átlagosan 130 másik embert fertőz meg. A járvány visszaszorításához 1 alatti reprodukciós rátára van szükség. Franciaországban az elmúlt napban 14 új halálesetet jelentettek, így a SARS-CoV-2 nevű vírus halálos áldozatainak száma 30 223-ra emelkedett.

A kórházban ápolt betegek száma 104-gyel 5551-re csökkent, folytatódott a két hónapja tapasztalt csökkenő tendencia. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a franciaországi igazolt fertőzöttek száma kedd este 220 352 volt.

*

A spanyol fővárost is magában foglaló madridi autonóm közösségben mindenhol, a nyilvános zárt és szabad helyeken egyaránt kötelezővé teszik a szájmaszk viselését, jelentette be a tartomány elnöke kedden. Az ország 17 tartománya közül már csak a Kanári-szigeteken van érvényben rugalmasabb maszkviselési szabály, vagyis szabadtéren nem kötelező felvenni, ha tartható a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolság másoktól. A tartományi vezetés elővigyázatosságból további korlátozásokat is elrendelt: a vendéglátóhelyek hajnali fél kettőig lehetnek csak nyitva, és a gyülekezést tíz főben maximálta.

Az elnök közölte: tervezik egyfajta immunitás-útlevél bevezetését ősztől  azok számára, akik igazolják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen, így ők mentességet kaphatnának, ha újabb korlátozások bevezetésére kerülne sor, például egy újabb járványhullám kialakulásakor.

A koronavírus-járvány tavasszal Madridot érintette a legsúlyosabban a spanyol tartományok közül, ott fertőződtek és haltak meg a legtöbben, most viszont nem tartozik azon területek közé, ahol komoly gócok alakultak ki. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy napban 147 fertőzöttet regisztráltak a 6,6 millió lakosú autonóm közösségben. Az országban 24 óra alatt 905-tel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, amely összesen meghaladja a 280 ezret. A halálos áldozatok száma 28436, az elmúlt egy hétben hatan hunytak el.

*

Ismét növekedett a fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában több mint százan fertőződtek meg koronavírussal. Míg vasárnapról hétfőre 86, addig az elmúlt 24 órában 119 új esetet diagnosztizáltak, a legtöbben Bécsben (36 fő) és Felső-Ausztriában (30 fő) fertőződtek meg.

A felső-ausztriai Salzkammergutban, a Wolfgang-tónál kialakult fertőzési gócpontban 62-re nőtt azoknak a száma, akiknek pozitív a koronavírus-tesztje. Az első osztályú Rapid Wien labdarúgó-csapat egyik játékosa is megfertőződött koronavírussal. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kedden Bécsben bejelentette, hogy felülvizsgálják és a tervek szerint módosítják a járványügyi törvényt Ausztriában. A tervek szerint hamarosan átdolgozzák az 1913-ban elfogadott, a tömegméretű járványról szóló törvényt. Az alkotmánybíróság ugyanis nemrég kifogásolta, hogy a törvény megfogalmazása néhány helyen nem egyértelmű. A miniszter elképzelése szerint szervezeti átalakítások is lesznek, így bővítik a minisztérium jogi osztályát. Anschober leszögezte: a jövőben csak olyan jogi szabályozásra tesznek javaslatot, amelyet előzetesen a szakértők is jóváhagytak.

*

A legfrissebb adatok szerint a világban már 16 737 842 fertőzöttről tudunk és 659 374-en haltak meg a fertőzésre visszavezethetően.

(forrás: MTI, Johns Hopkins CSSE)

cimkék

hirdetés

Könyveink