hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Okostapasz a szervezet hangjainak lehallgatására

Az emberi test hangjai után hallgatózik egy újfajta elektromos tapasz, amely fejlesztői szerint kiválóan használható lehet a páciensek állapotának felügyelete során, írja az iPon.

Kapcsolódó cikkek

A vékony szerkezet a szív, a vázizmok és az emésztőrendszer hangjait is érzékeli, így a szabálytalan szívverésen kívül például a bélproblémák azonosításában is segíthet anélkül, hogy kényelmetlen, nagyméretű gépeket kellene rákapcsolni a betegre.

A készülék érzékelőit egy rugalmas, 20 milliméter széles szilikon lapba ágyazták a fejlesztők, amely nem emelkedik el jobban a bőrtől, mint egy ragtapasz.

A vékony készüléket kivizsgálásra érkező, szívproblémákkal küzdő pácienseken tesztelték, és a rendszer által felfogott hangok alapján pontosan azonosítható volt, hogy mi a gond az alanyokkal, amit aztán az EKG-val is sikerült megerősíteni. A szenzorrendszer olyannyira érzékeny, hogy azt is gyakorlatilag azonnal jelezte, amikor az egyik beteg bal szívfeléhez csatlakozott keringéstámogató eszközben (LVAD) vérrögök akadtak el. Ezek megváltoztatták a pumpa hangját, így a probléma gyorsan azonosíthatóvá vált. Az érzékelő tapasszal így nemcsak a szervezet, de az abba beültetett eszközök állapota is könnyen figyelemmel követhető lehet.

A rendszer révén akár külső eszközök, például protézisek vagy robotok távirányítását is meg lehetne oldani, írja a lap.

(forrás: iPon)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink