hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Okosodó egészségügyi eszközök

A betegek egyre inkább elvárják, hogy az orvosok bízzanak a kütyük szolgáltatta napi adatokban, de igénylik a szakember nyújtotta segítséget is, írja a Magyar Nemzet.

Ezt a két igényt próbálja egy platformra hozni a magyar fejlesztésű Map Health Watch, amely Magyarország első okosórája. Jakab Attila, a Medical Evolution kereskedelmi vezetője szerint a fejlesztésük nem is okosóra – hiszen nem tud sem e-mailt, sem SMS-t olvasni –, hanem kifejezetten egészségügyi óra. Míg más okosórák általában egy vagy két szenzorral rendelkeznek, az áprilistól kapható Map Health Watch-ba öt szenzort építettek (PPG-érzékelő, amely folyamatos pulzusgörbét rajzol a másodpercenkénti hatvan mérésnek köszönhetően, EKG-, bőrhőmérséklet- és bőrvezetőképesség-szenzor a láz és a stressz-szint méréséhez, illetve mozgásváltozás-érzékelés, amelybe nemcsak a gyorsulás-lassulás, de a vertikális testhelyzetváltozás, így az elesés is beletartozik). Ráadásul ezek az adatok a felhasználóra kalibrált érzékelőből származnak.

„Más órák, amelyeket bármelyik elektronikai áruházban meg lehet vásárolni, az ember általános adatait mérik, míg a mi óránkat orvosi kivizsgálás és pontos kalibráció nyomán adjuk át. Amikor baj van, a mesterséges intelligencia riasztja az éjjel-nappal rendelkezésre álló orvoscsapatot, akik megkérdezik a felhasználót, hogy mit érez, a tünetek valóban utalnak-e arra, amit ők a monitoron látnak. Készítenek egy valós idejű EKG-t, és riasztják a mentőket vagy a családtagokat” – magyarázza a Magyar Nemzetnek Jakab Attila.

Jelenleg a tudomány még nem támaszkodhat kizárólag a mesterséges intelligenciára, legalább olyan fontos az ember részvétele. Erre egyrészt a téves riasztások kiszűrése érdekében van szükség, másrészt a betegek is jobban bíznak az emberi segítségben, mint a mesterséges intelligenciában. Persze ahogy egyre több egészségügyi okosóra kerül forgalomba, úgy nő a rendelkezésre álló adatok száma. Ezek elemzésére legjobb a mesterséges intelligencia, amely megfelelő minták alapján előbb-utóbb valóban képes lesz előrejelezni a betegségek kialakulását, sőt akár a megfelelő gyógymódot is „megmondja”. A magyar fejlesztés jelenleg szív- és légzésproblémákat, lázas megbetegedéseket tud jelezni, de a későbbi frissítések nyomán már az allergiás, asztma- és epilepsziás rohamokra vagy alvászavarra is figyelmeztethet.

A szakértők szerint 2019 lesz a (hordható) egészségügyi eszközök áttörésének éve. Nemcsak órák és fitneszkarkötők, hanem nővérként viselkedő robotok, alvássegítő párnák, agyi aktivitást mérők és speciális mérlegek megjelenése várható; 2021-re közel százmillió viselhető egészségügyi eszköz eladásával lehet számolni.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!