Okosít az étvágyhormon?
2006. április 01. 00:00
Új távlatokat nyithat a szellemi képességek romlásával járó betegségek, például az Alzheimer- kór kezelésében, ha a ghrelin az emberben is hasonló hatást fejt ki, mint a kísérleti állatokban. Az üres gyomorban termelődő hormon a vérrel az agyba kerülve a hipotalamuszbeli étvágyközponthoz kötődik, és éhségérzetet vált ki. A Yale Egyetemen dolgozó Horváth Tamás és kutatócsoportja eredményei azonban messze túlmutatnak az étvágy szabályozásán. Azt találták, hogy ghrelin adásakor lényegesen, 30–40 százalékkal javult a kezelt egerek tanulási képessége és memóriája. A hisztológiai vizsgálatok kimutatták: az idegsejtek közötti kapcsolatok száma 30 százalékkal nőtt. A kiütött ghrelingénű egerek ezzel szemben egyöntetűen butábbnak és nehezebb felfogásúnak bizonyultak – hátrányukat viszont ledolgozták, amikor ghrelint kaptak. A meglepő felfedezésnek, megvannak a fiziológiai alapjai. Ghrelin-receptorokat a hippokampuszban – a tanulásért és a memóriáért felelős agyi régióban – is találtak. Ha egy állat éhes, extra szellemi erőfeszítéseket kell tennie, hogy mielőbb élelmet találjon. Ezért felmerült: talán az éhség mellékhatásaként fejlődtek ki a kognitív funkciók az embernél.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!