hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Okos kontaktlencse figyelmeztet a glaukóma kockázatára

A Pekingi Technológiai Intézet munkatársai olyan okos kontaktlencsét fejlesztettek, amely valós idejű jeleket küld a szemnyomásról, írja a hvg.hu.

A kutatók először két miniatűr spirális áramkört terveztek, amelyek mindegyikén egyedi, a természetes vibrációs mintázat. Ez utóbbi apró feszítés, például a szemnyomás és a szem átmérőjének változása esetén megváltozik. A szemnyomást érzékelő kontaktlencsék létrehozása érdekében a szakemberek egy tipikus kontaktlencse anyag, polidimetilsziloxán rétegek közé helyezték ezeket az apró áramköröket. Ezután vezeték nélkül leolvasták a beágyazott áramkörök vibrációs mintáit úgy, hogy egy tekercset tartottak a számítógéphez csatlakoztatott lencse közelében. A továbbított jeleket nem befolyásolták a szemmozgást utánzó tesztek, a nedvesség, azaz a szem nedves állapotának szimulálása, valamint a napi kopás.

A laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók három külön sertésszem-mintára helyezték az új lencséket, miközben ellenőrizték a szemnyomást és a hőmérsékletet. A kontaktlencséknél 10 és 50 Celsius-fok között mért nyomásadatokat rögzítettek, és vezeték nélkül továbbították ezeket. Amikor a nyomást a lencse egyetlen áramkörének jeléből számították ki, az eredmények 87 százalékkal tértek el a valódi értékektől. Ha viszont felhasználták mindkét áramkör információit, akkor csupán 7 százalékos volt a nyomásérték eltérése, mivel a kombináció megszüntette a hőmérséklettel kapcsolatos hibákat. A kutatók állítják, hogy a kétkörös intelligens kontaktlencsék alkalmasak a glaukóma pontos korai felismerésére és figyelemmel kísérésére, még széles hőmérséklet-tartományban is – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink