hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Novembertől lesz Nemzeti Betegfórum

November 9-én kezdheti meg működését a civil szervezetek által régóta várt Nemzeti Betegfórum.

A Nemzeti Betegfórum (NBF) kialakításának több mint egy év óta húzódó folyamata végére tehet pontot az a konferencia, amely az NBF Előkészítő Választmánya, a Terápiás Együttműködésért az Egészségügyben Közhasznú Egyesület (TEREK) és az Egészségügyi Államtitkárság közös szervezésében valósul meg.

A program időpontja az államtitkárság kérésére született meg: akkorra van esélye, hogy a 2011.06.28-án utoljára ülésezett Nemzeti Egészségügyi Tanács szerepét a betegszervezetekkel történő egyeztetés terén átvevő NBF létesítését előíró 2011. évi CLXXVI. törvény előírásainak megfelelően megszületik a miniszteri rendelet.

Előadást tart a European Patient Forum igazgatója, Nicola Bedlington, és előreláthatólag Szócska Miklós államtitkár is részt vesz a tanácskozáson.

Az „indító" konferencia célja a beteg (ügyfél) központú, fenntartható egészségügy és az egészséggazdaság, mint húzóágazat témájának körüljárása. El szeretnénk érni a betegszervezetek bevonását a szektor fenntartható működésébe a szabályalkotástól, a személyre szabott segédeszköz kiválasztáson át a terápiahűség javításáig, azaz a cél a páciensek (ügyfelek) részvételének maximalizálása a gyógyításban. Be kívánják mutatni, miért előnyös társadalmi és nemzetgazdasági szempontból, ha a páciensből az egészségszektor felelős, kompetens és cselekvő alanya (ügyfele) lesz, ahelyett, hogy az egészségÜGY passzív, felkészületlen, „nemtörődöm" tárgya maradna.

Az egészségügyi civil szervezetek célkitűzései a NBF kapcsán:

  • hozzájárulás a betegek életminőségének javításához
  • transzparencia elérése a szervezetek között
  • egységes szakmai sztenderdek létrehozása az egyéni egészségnyereség maximalizálására
  • demokratikus hozzáférés a gyógyítási javakhoz
  • betegséggel járó stigmatizáció csökkentése
  • folyamatos együttműködés a nemzeti konzultáció rendszerében
  • szoros szakmai együttműködés kialakítása a szakkollégiumi rendszerrel
  • kommunikációs jellegű, és egyéb jó gyakorlatok gyűjtése az egészségnyereség elérése érdekében.
(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés