hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nőttek az egészségpénztári befizetések tavaly

Tavaly az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74 százalékkal nőttek 2019-hez képest.

A Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárakhoz 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett tavaly, 3,68 százalékkal több az előző évinél, az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74 százalékkal nőttek 2019-hez képest – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke a szervezet csütörtöki online háttérbeszélgetésén. Nagy Csaba jelentős eredményként értékelte, hogy a pénztártagok a koronavírus-járvány miatti rendkívüli körülmények ellenére kitartottak az egészségügyi és nyugdíjcélú öngondoskodás mellett.

A nyugdíjpénztárak taglétszáma 1 millió 74 ezer volt 2020-ban az előző évi 1 millió 72 ezer után. A növekvő befizetések és a kedvező hozamok eredményeképpen a nyugdíjpénztárak vagyona tavaly év végére elérte az 1571 milliárd forintot, 7,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a befizetések mintegy 70 százaléka a korábbiakhoz hasonlóan tavaly is az egyéni pénztártagok hozzájárulásából származott, de a munkáltatói hozzájárulások összege is bővült mintegy 1,5 százalékkal, elérte a 33,1 milliárd forintot.

Az egészségpénztárak taglétszáma 2,45 százalékkal bővült, tavaly év végén 920 ezer volt. Ők több mint 47 milliárd forint értékben vettek igénybe egészségpénztári szolgáltatásokat, ami alig több az előző évinél, ugyanakkor a szolgáltatásszám 14 százalékkal nőtt, vagyis többen, több mindenre használták befizetéseiket.  Az egészségpénztárakba történt befizetések 84 százaléka származott az egyéni pénztártagoktól. A munkáltatói befizetések összege csaknem 4 százalékkal csökkent tavaly, 7,09 milliárd forint volt.

Nagy Csaba kiemelte: 2021 lendületesen indult, az utóbbi tíz év legjobb első negyedévét zárták a Pénztárszövetség tagpénztárai. Az idei első három hónapban a nyugdíjpénztári befizetések összege meghaladta a 24,7 milliárd forintot, ez mintegy 5,5 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Az egészségpénztárakhoz 9,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett az első negyedévben, ez 16,6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

A Pénztárszövetség elnöke hangsúlyozta a fiatalabb generációk megszólításának fontosságát; mint mondta, ebben jelentős szerepet játszik a digitális megoldások további fejlesztése, valamint a munkaerőpiacra frissen belépők figyelmének felhívása az öngondoskodásra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink