hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nobel-díjat érhet a leukémia-gyógyszer

Az október 3-i héten hirdeti ki a Svéd Tudományos Akadémia az idei Nobel-díjasokat. A Thomson Reuters 2011-ben is megtippelte a lehetséges nyerteseket: vannak köztük rákgyógyszert fejlesztő kutatók, őssejtkutatók és kvantumfizikusok.

Idén is összegyűjtötte az orvosi-élettani, kémiai és fizikai Nobel-díj esélyeseit a Thomson Reuters hírügynökség. A cég jóslataiból évente általában egy bejön, bár tavaly egyet sem találtak el, de 2009-ben sikeresen tippelték meg az orvosi-élettani díjazottat. A díjakat az október 3-i héten hirdetik ki Stockholmban.

A Thomson Reuters előrejelzései azon alapulnak, hogy milyen szaklapokban és mennyi cikket közölnek az egyes kutatók (illetve kutatócsoportok), és hogy ezekre a cikkekre hányan hivatkoznak saját cikkeikben.

A 2011-es év orvosi-élettani díj legnagyobb esélyeseinek olyan kutatókat tartanak, akik a fehérvérűség, más néven leukémia egyik típusa (CML) ellen fejlesztettek ki gyógyszert. Brian Druker, Nicholas Lydon és Charles Sawyers amerikai kutatók eredményeire alapulva készült el az első célzott daganatterápiás szer, a Glivec, amelyet azóta már számos hasonló követett, új utakat nyitva a különféle ráktípusok kezelésében. A három kutató 2009-ben Lasker-díjat kapott, ami általában jó előjelnek számít a Nobel-díjhoz.

Az orvosi-élettani díjnál felmerült Robert Langer és Joseph Vacanti neve is, akik űttörő eredményeket értek el a regeneratív gyógyászatban, és 2005-ben megalapították az InVivo Therapeutics nevű céget. Itt olyan őssejtek előállításával foglalkoznak, amelyeket majd gerincsérült embereknek lehetne beadni.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink