2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nő a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége

Újabb eredményekről számol be a  Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben újabb mintavételezésekre került sor, amelyekhez a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések, ezek: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta. 7 szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében, ezek Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés