hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Népbetegség az elhízás az OECD szerint

Egyre több országban ölt népbetegséghez hasonló mértéket az elhízás, amely egyszersmind figyelmeztet arra, hogy a túlsúlyosság a jövőben még inkább elterjedhet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett jelentésből kiderül, hogy a harmincnégy tagállamban majdnem minden második ember túlsúlyos. A számok aggasztók, Németországban például a férfiak 60, míg a nők 45 százaléka cipel magán plusz kilókat. Minden hatodik német betegesen kövér. Magyarország az OECD átlag alatt van, itthon a felnőtt lakosság 53 százaléka elhízott, és 19 százalék túlsúlyos az átlag 50 és 16 százalék.

 

Az USA-ban és Mexikóban három emberből kettő túlsúlyos

Németországnál is rosszabb eredményeket tudhat magáénak Nagy-Britannia, Spanyolország és Görögország. Leginkább az Egyesült Államokban és Mexikóban lesújtó a helyzet. Ebben a két országban minden három emberből kettő túlsúlyos. Sokkal jobb a helyzet viszont Japánban és Koreában, itt a lakosság mindössze 3-4 százaléka elhízott.

1980 előtt az elhízás és a túlsúly problémája alig volt ismert. Azokban az időkben a betegesen kövér emberek társadalomban mért aránya jócskán 10 százalék alatt volt - mutattak rá az OECD szakemberei, akik a rossz irányú változásért a megváltozott életmódot teszik felelőssé. Túl sok zsír, túl sok édesség, túl sok stressz, mindehhez pedig kevés mozgás - hangzik a kutatók szerint a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint a rákhoz vezető egészségtelen recept.

Különösen lesújtónak találták a szakemberek, hogy a probléma a fiatalokat is érinti. Az OECD-országokban minden harmadik gyerek túlsúlyos.

A szervezet szerint az elhízott emberek száma nemhogy csökkenne, de még inkább növekedni fog egyes országokban: a következő évtizedben egy százalékkal nőhet a súlygondokkal küzdők száma.

A szakértők rámutattak, hogy a súlyosan elhízott emberek nyolc-tíz évvel korábban halnak meg egészséges súlyú társaiknál, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk diabétesz, szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve rák.

A túlsúlyosak és elhízottak aránya az OECD és nem OECD országokban

A vizsgálat során az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározását vették figyelembe, annak alapján 25-30 közötti testtömegindexnél (BMI) számít egy felnőtt túlsúlyosnak, afölött pedig elhízottnak.

A kormányok és a magánszektor közti együttműködés kulcsfontosságú lenne az elhízás elleni küzdelemben. Prevenciós stratégia kidolgozása, egészségügyi promóciós kampányok, állami szabályozás és háziorvosi tanácsadás az elhízott betegeknek - százezernyi krónikus betegségben szenvedő ember halálát előzné meg évente. A közlemény szerint ez országtól függően egyénenként 10-30 dollár költséggel járna.

(forrás: OECD, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés