hirdetés
2024. október. 14., hétfő - Helén.
hirdetés

Nem védik megfelelően a pszichiátriai betegek adatait

A Hírklikk szerint újabb rés van az állampolgárok egészségügyi információs önrendelkezési jogát biztosítani hivatott védelmi pajzson.

Újabb problémás ügyre bukkant Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki már jó ideje a maga sajátos eszközeivel próbálja felhívni a figyelmet a betegek jogait sértő, a bizalmas orvosi adataik illetéktelenek kezébe jutásával kapcsolatos különféle incidensekre. Ezúttal arról beszélt a Hírklikknek, hogy az orvosok egy része „okosban” meg tudja kerülni az EESZT beállításait, s hozzáférhetnek az addiktológián, pszichiátrián kezelt betegek, továbbá a nemi betegek, HIV páciensek nagyon érzékeny, bizalmas adataihoz. Ezekre az EESZT korlátozásokat vezetett be. A törvény szerint csak a szakorvosok láthatják az ilyen adatokat. De az orvosok rájöttek, hogy miképpen lehet ezt kijátszani.

Mindez egy addiktológus elmondásából jutott a tudomására, miután beszámolt neki arról, hogy rendre elutasítják a gépjárművezető engedély kiállítását a náluk járt betegek számára. Itt nem csak alkohol- és/vagy kábítószerfüggőkről, sokkal inkább a játék, szerencsejáték, internet függőkről van szó. Ők nagyon sérelmesnek tartják ezt a megkülönböztetést, ami rendkívüli módon sérti a jogaikat. 

S hogy mi a trükk? Pofonegyszerű: nemcsak az EESZT, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) is elektronikusan elérhetővé teszi a társadalombiztosítás terhére kapott egészségügyi ellátások adatait a kezelőorvosok számára, s teszi ezt mindenféle korlátozás/szabályozás lehetősége nélkül. Ez alól még a nemi betegségek kezelési adatai sem jelentenek kivételt.

Az adatvédelmi szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárok le tudnák tiltani ezeknek az adatoknak az elérhetőségét. Ekkor semmilyen adat nem lenne elérhető a NEAK oldaláról.

A polgárok lassan megtanulják az EESZT használatát, és bíznak az abban beállított elérhetőségi szabályokban, ezért teljesen váratlanul érinti őket, hogy az orvosok az engedélyük és a tudtuk nélkül egyáltalán megismerhetik ezeket az információkat róluk. De még ha tisztában is vannak ezzel a lehetőséggel, nem tudják, hogyan tehetnek ellene, miután nem ismerik sem a tiltás lehetőségét, sem annak a módját. A társadalombiztosítás terhére igénybe vett ellátások adatai esetében – ellentétben az EESZT-vel – megismerhetők a nemi betegségek, a HIV státusz, a pszichiátriai és az addiktológiai kezelések adatai is.

(forrás: HírKlikk)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!