2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem tesztelnek többet, nem emiatt emelkedik az esetszám

Az adatok szerint nem kezdtünk el többet tesztelni az első hullámhoz képest, nem ez áll az emelkedő esetszámok hátterében, írja a 24.hu.

Egy-egy nap ugyan előfordul, hogy kiugróan több minta kerül a rendszerbe – ez köszönhető a nyaralásból hazatérők tesztelésének, valamint annak is, hogy egyre több magánlabort akkreditálnak –, de május vége óta körülbelül ugyanazt a szintet hozzuk. Az első hullám csúcsához képest még kevesebbet is.

Ami viszont érdekes, hogy a vírus megérkezése után viszonylag magas volt a találati arány: ez annak köszönhető, hogy a protokoll szigorúbb volt, és leginkább csak azokat tesztelték, akik tüneteket produkáltak.

Nyárra nagyon lecsökkent a pozitív tesztek aránya, közelebb volt a nullához, mint az 1 százalékhoz. Augusztus utolsó hetében viszont valami megváltozott, 3-4 százalék közé emelkedett a pozitív tesztek aránya, ami a márciusi, áprilisi szintnek felel meg, azonban több mintára vonatkoztatva.

Ebből az következik, hogy a vírus kiterjedtebben van jelen az országban, nem csak zárt intézményekben bukkan fel, mint tavasszal. Erre bizonyíték, hogy számtalan helyen találnak fertőzöttet: sportegyesületeknél, gólyatáborokban, óvodákban, iskolákban.

Van még egy faktor, amit érdemes elemezni: a mortalitás. Egy halálos vírustól mindenki jobban fél, így az áldozatok száma nemcsak a közemberekre, hanem a döntéshozókra is nagy hatással lehet. Az új típusú koronavírusba ugyan bele lehet halni – főleg időseknek, krónikus betegeknek –, de sokan enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül esnek át rajta, így ambivalens a vírus veszélyességének megítélése.

Magyarországon a lezárt esetek 13,7 százaléka ért eddig véget halállal: ezzel inkább az uniós mezőny vége felé állunk, de nem annyira magas az érték, hogy pánikot okozzon, és a fiatalabb, egészséges emberek – ha elkapták is – kiheverték a vírust. Az esetek medián életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 év, vagyis a jelenleg fertőzöttek fele 31 év alatti. Ez meg is magyarázza, miért nem nő az áldozatok száma az utóbbi időben, ami nem jelenti azt, hogy a fertőzés terjedése később ne okozhatna komoly gondokat, írja összeállításában a 24.hu

.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés