hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem sokáig marad Székely Tamás?

A Magyar Hírlap értesülései szerint már nem sokáig marad hivatalában Székely Tamás egészségügyi miniszter. Egyes források október közepét, mások január első hetét emlegetik a tárcavezető utolsó napjaiként. A kérdés nagy valószínűséggel az MSZP közelgő, októberi kongresszusán dőlhet el. Ha az információk helytállók, akkor ez is magyarázhatja, miért nem találtak vezetőt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) élére a pályáztatás ideje alatt.

Gaál Péter egészségpolitikai szakértő szerint az eredménytelenség hátterében az állhat, hogy egyik jelölt sem felelt meg a koalíciós szakítás után kinevezett tárcavezető által meghatározott irányvonalnak, a tárca azonban hivatalosan nem indokolt. Mindenesetre a szakértő úgy látja, egy kisebb mozgástérrel és legitimációval bíró megbízott vezető nem valószínű, hogy el tudja indítani a szükséges strukturális változásokat az OEP-nél, noha ez lenne az elsődleges feladata, nem pedig a napi ügyek görgetése. Gaál szerint jelenleg csak az utóbbihoz adottak a feltételek.

A lap információja szerint a minisztériumban belső harc folyik az OEP által követendő irányvonalról, s ennek következménye lehet, hogy nem hirdetett győztest a tárca. A pályázók között volt egyébként Ungár Klára jelenlegi főigazgató-helyettes, Gusztonyi Ágnes, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet vezetője és Kiss József, a pénztár egyik korábbi vezetője is. Visszalépett László Imre, a fővárosi Szent Imre Kórház főigazgatója, mondván, a jelenlegi körülmények között semmiképpen sem tudná megvalósítani elképzeléseit.

"Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár regionalizációs átalakításának befejezéséig a tárca nem tervezi újabb pályázat kiírását" – reagált a lap kérdésére a minisztérium.



cimkék

hirdetés

Könyveink