2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem nő számottevően az új fertőzöttek száma

A járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, Magyarországon nem nő számottevően az új fertőzöttek száma. Nagyon fontos, hogy az idősotthonokban, illetve a szociális otthonokban is tapasztalható kis javulás, az elmúlt 24 órában már nem regisztráltak új fertőzöttet ezekben az intézményekben. A szakemberek legfőbb gondja jelenleg is az, hogy zárt közösségekben a koronavírus terjedését miként akadályozzák meg – mondta az országos tisztifőorvos.

Beszélt arról is, hogy az új fertőzöttek országos eloszlása napok óta "kiegyensúlyozottságról tanúskodik". Az országos tisztifőorvos a május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából arról is beszélt, hogy Magyarország a 2012-ben elfogadott, a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel a dohányzás visszaszorításának élére állt. A jogszabályban foglaltak betartására évente 30 ezer ellenőrzést végeznek, a tapasztalat pedig az, hogy az emberek jogkövetőek ebben az ügyben  mondta, hozzátéve, a fiatalokat kell még megnyerni ezen a téren, de köztük is folyamatosan nő a nemdohányzók száma.

A budaörsi óvodai dolgozók pozitivitásával kapcsolatban kitért arra, az önkormányzat gyorstesztet végzett rajtuk, majd a  laboratóriumi vizsgálat (pcr-teszt) negatívnak bizonyult. Általánosságban azt mondta, az óvodák és bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálatot végezni a dolgozókon. Ehhez kapcsolódóan egy kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte, a gyermekeket napközben ellátó intézmények újranyitásánál kifejezetten szükséges a gyakori gyermekorvosi jelenlét, ellenőrzés. "Kívánatos, szükséges és ajánlott, éppen ezért kérem a gyermekorvosokat, hogy azokban az intézményekben, amelyeket felügyelnek, tegyenek személyes látogatást is"  fogalmazott. Jelezte azt is, hogy a házi gyermekorvosi rendelők fogadnak betegeket, az ellátást a telefonos egyeztetésen kapott időpontban lehet igénybe venni.

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása  közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki eseményen. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el. Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el  közölte az alezredes.

Szólt arról is, hogy 1715-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló, mobiltelefonra letölthető és telepíthető informatikai alkalmazásra regisztrálók száma. Csütörtökön 708 hatósági házi karantént rendeltek el, így azok száma jelenleg 10 763. Megemlítette, hogy 407-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben indított büntetőeljárások száma, ebből 110-et rémhírterjesztés, 128-at csalás, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 21-et pedig járványügyi szabályszegés miatt kezdeményeztek, és 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés