Táplálkozás
Nem minden ásványvizet érdemes inni
2010. március 07. 11:57
A palackozott ásványvizek 30–40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékek kimondottan egészségre ártalmasak – derül ki az Interpress Magazin (IPM) felmérésből. A vizsgálat azt igazolja, hogy nincs különbség az ásványvizek és a csapvizek minősége között – mondta a magazin felelős szerkesztője.
A magazin 19 ásványvizet – szénsavasat, enyhét és szénsavmenteset –, valamint 20 csapvizet vizsgált. A vizeket kémiai, biológiai, valamint érzékszervi vizsgálatnak is alávetették, egy gasztronómus kóstolta meg azokat.
A majdnem 40 minta 40 százaléka vagy a nem ajánlott kategóriába került, vagy gyenge minőségű volt. Fogyasztásra ajánlottnak csak a 30 százalékuk tekinthető – mondta Bauer Éva, az IPM felelős szerkesztője.
Az is kiderült, hogy az ásványvizek között éppúgy akad rossz minőségű, mint a csapvizek között, az Alföldön nyert vizekben ugyanis gyakran fordul elő például arzén. Nem érdemes tehát palackos vizet venni, hiszen abban is lehet a káros anyagból.
De nemcsak arzén fordulhat elő a minőséginek tartott termékekben, hanem még bakteriális szennyeződés is, annak ellenére, hogy a mintákat télen vették a kutatók.
Ugyanakkor a csapvizek néhol igen jó minőségűek, azaz vannak az országban olyan vízkivételi helyek, amelyek a vezetékes vizet ivók számára is kiváló minőséget biztosítanak.