hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A hosszabb élet titka

A magyarországon élők várható élettartamában mutatkozó nemi és területi különbségeket mutatja be a napi.hu a a KSH 2012-es részletes adatai alapján.

A nyugdíjas kor elérésére Budapesten a legjobbak a férfiak esélyei (82,9 százalék), míg a legrosszabbak Borsod-Abaúj-Zemplénben (75,2 százalék) – hoz a lap egy példát a területi különbségekre –, ami annyit jelent, hogy négy borsodi férfi közül csak három éli meg a nyugdíjkorhatárt. A nőknek Budapest és Veszprém megye kínálja erre a legjobb lehetőséget (91 illetve 92 százalékkal), és a legrosszabb újra BAZ megye, 87,5 százalékkal.

Az eltérő megyei halálozási értékek mögött meghúzódó okok bizonyosan összefüggenek a terület gazdasági helyzetével, infrastrukturális fejlettségével, jóval kevésbé nyilvánvaló az összefüggés a terület egészségügyi ellátási rendszerével – kommentálja  a számokat  a lapban Poller Imre egészségügyi szakértő.

A kifejezetten rossz egészségügyi struktúrával rendelkező Pest megye életkorra vetített várható halálozási értékei alig egy-két százalékkal maradnak el a budapesti értékektől. Világosan látszik azonban az is, hogy az északi, rossz gazdasági pozíciójú, rossz szociális helyzetű lakossággal rendelkező megyék közül Heves és Borsod adatai lényegesen rosszabbak Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar adataihoz képest, mely két megyében viszont egyértelműen erősebb az egészségügyi ellátó rendszer – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink