hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Egészségpolitika

Nem lesz népszavazás a szigetvári kórházról

Belefáradni látszanak kezdeményezésükbe azok a szigetváriak, akik eddig sikertelenül akartak elérni helyi népszavazás kiírását a városi kórház bérbeadásáról.

Februárban döntött arról a szigetvári közgyűlés, hogy a város 410 ágyas kórházát 25 évre bérbe adja egy szakmai befektetőnek, a Relevans Kft.-nek, pályázat útján. A város azért hirdette meg a kórház bérbeadását, mert nem tudja finanszírozni a körzet 50 ezer lakóját gyógyító, évi kétmilliárd forintból gazdálkodó intézmény adósságát és fejlesztési igényeit. A Relevans 140 millió forintot fizet a kórház vagyonának használatáért, és átvállalja az intézmény 800 milliós hitelállományát. Vállalta azt is, hogy évente 100 milliót fordít a műszerpark korszerűsítésére.

A pályázat eredményével az intézmény 420 dolgozójának többsége nem értett egyet. A tenderre ketten jelentkeztek, s a kórház orvosai a vesztes, a Medical Investments Zrt. pályamunkáját ítélték jobbnak. Ugyanígy vélekedett a szigetvári közgyűlés szakbizottsága. Az MSZP irányította képviselő-testület azonban a Relevans Kft.-t hozta ki győztesnek. Emiatt az eredménnyel elégedetlen szigetváriak – aláírásgyűjtéssel – helyi népszavazást akartak kikényszeríteni a kórházról. A referendum pártolói – egy némiképp bonyolult kérdés szavazásra bocsátásával – azt szerették volna elérni, hogy a szigetvári közgyűlés vonja vissza a tender eredményét, és a testület a pályázat vesztesét hirdesse ki győztesnek.

A népszavazás kérdését azonban a város jegyzője nem hitelesítette. A kezdeményezők bírósághoz fordultak, ám ott is elutasították őket. A bíróság úgy látta, hogy csak a pályázat eredményének teljes megsemmisítéséről szavaztatható meg a város, a közgyűlés döntésének részleges megváltoztatásáról – vagyis arról, hogy a vesztes kapja meg a kórház működtetési jogát – nem lehet voksolni.

Az ítélet már több napja megszületett, ám a népszavazás kezdeményezői azóta nem fogalmaztak meg újabb kérdést. Rodek Gyula, a kórház intenzív osztályának főorvosa – aki egyben a város SZDSZ-es alpolgármestere – a népszavazási akció egyik elindítójaként érdeklődésünkre azt mondta: még gondolkodnak a kérdés átfogalmazásán. Ugyanakkor Rodek elismerte azt: valószínűleg nem erőltetik tovább a referendumot, mert – szavai szerint – belefáradtak a küzdelembe. Ebből pedig az következik, a kórház dolgozói belenyugszanak abba: a Relevans Kft. működteti a kórházat.

Mindeközben a Relevans még mindig nem vette át a szigetvári kórházat. Pedig az átvételt áprilisra tervezték. Mint megtudtuk, a csúszás oka, hogy a város és a kft. nem tudott megegyezni a kórház vagyoni helyzetéről. Paizs József, Szigetvár szocialista polgármestere elmondta: a kórház mérlege hibás, a pontosítás – várhatóan – egy héten belül megtörténik, és akkor a Relevans május végén átveszi az intézményt. Arra a kérdésünkre, hogy a mérleg pontatlanságai mekkora kárt okoznak a városnak, a polgármester még korainak tartotta a választ. Paizs József nem titkolta, hogy az önkormányzat büntetőfeljelentést tesz a kórház könyvelését végző cég ellen, ha úgy látják, hogy a mérleget szándékosan „kozmetikázták”.

A történethez hozzátartozik: a város már feljelentette a kórház januárban felmentett főigazgatóját, mivel úgy vélték, a volt vezető felelős azért, hogy az intézményben megsértették a számviteli fegyelmet. Ezt az ügyet a Pécsi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Ungár Tamás, Népszabadság Online

cimkék

Könyveink