hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségpolitika

Nem hatékony a kannabisz jogszabályi tiltása

A kannabisz elleni jogszabályok világszerte sikertelenek voltak használatának visszaszorításában, sőt a magánéletbe behatoló, társadalmilag megosztó és drága drogpolitikához vezettek – állítja drogpolitikai szakértők nemzetközi csoportja.
A kannabiszpolitikát áttekintő, kedden közzétett könyvükben azt állítják a szakértők, hogy míg a drog árt fogyasztói egy részének, csupán szerény hatása van a társadalomra, amelyben a kokain és az alkohol potenciálisan károsabb.
 
„Itt az ideje, hogy a kormányok világszerte újragondolják stratégiájukat” – közölte a brit hírügynökségnek adott interjújában Peter Reuter, az amerikai Marylandi Egyetem professzora, a könyv öt szerzőjének egyike.
 
Tudományos kutatások megállapították, hogy a kannabisz szívása megduplázhatja a pszichózis kifejlődésének kockázatát. Reuter úgy véli, a hatóságoknak be kellene látniuk, miszerint „egyre nyilvánvalóbb, hogy a használat kriminalizálásának kicsi a visszatartó ereje”, egyúttal pedig fel kellene ismerniük annak fontosságát, hogy „inkább a kínálat kezelésének felelős módjait találják meg, semmint nagy méretű illegális piacot teremtsenek”.
 
A szakember elmondta, hogy sok nyugati ország utcáin növekszik a kannabiszforgalom, az illegális piacon egyre több az erős és még erősebb szer. Ez is érv amellett, hogy inkább szabályozott piacot kellene kialakítani a kannabisz számára.
 
A Kannabiszpolitika: elmozdulás a holtpontról című könyvet (Cannabis Policy: Moving Beyond Stalemate) a brit Oxford University Press és a Beckley Alapítvány adta ki.
 
Az ENSZ becslése szerint a jogszabályi tiltás ellenére mintegy 190 millió ember használ kannabiszt világszerte. A könyv szerzői szerint olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Svájc és az Egyesült Államok a birtoklásért való őrizetbe vételek nagy száma ellenére csekély elrettentő ereje volt a törvényi szigornak, ám társadalmi megosztottságot és felesleges kormányzati kiadást okozott.
 
MTI
 

cimkék

hirdetés

Könyveink