hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nem halogatható tovább a vastagbélszűrés bevezetése!

Az egészségpolitika 2017-re ígéri, hogy lesz végre országos szintű vastagbélrák szűrőprogram. A daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület hangsúlyozza: nem csúszhat tovább a bevezetés.

– Évente 10 ezer ember szembesül idehaza vastagbélrákkal, tehát hétfőtől-péntekig minden egyes munkanapon 40 embert forráz le orvosa a diagnózissal, a 10 ezer emberből 5 ezren pedig meghalnak. Két évtizede zajlanak kisebb-nagyobb hatókörű szűrési modellprogramok, de az országos szintű vastagbélszűrés elindításával eddig minden kormányzat adós maradt. Minden egyes év késlekedés emberéletek ezreit követeli, ezért szeretnénk nyomatékosítani: az egészségpolitika legutóbb a 2017. évet jelölte meg céldátumként, ennél nem csúszhat tovább az átfogó, országos vastagbélszűrés megkezdése – jelenti ki egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbéldaganaton ugyancsak keresztülment – elnöke.

A Gyógyulj Velünk Egyesület a nemzetközi EuropaColon szervezettel együttműködve küzd azért, hogy minél többen eljussanak szűrővizsgálatra. Március volt a vastagbélrák elleni nemzetközi hónap, de a figyelemfelhívó mozgósítást nem lehet felfüggeszteni. Lakos István hangsúlyozza: mivel a vastagbélrák átlagban 10 év alatt fejlődik ki, az évi 10 ezer újonnan felfedezett beteggel számolva ez azt jelenti, hogy 100 ezer ember él közöttünk, akinek a vastagbelében már ma meg lehetne találni azt a polipot vagy kezdeti elváltozást, ami az életét fogja fenyegetni.

– Túl sok betegtársunkat veszítjük el, akiknek az életét megmenthette volna egy koraibb diagnózis. A célzott daganatellenes kezelések, tabletta és infúziók szerencsére elérhetők idehaza, így a gyógyíthatatlan sorstársaink életkilátásai is jelentősen javultak az utóbbi időszakban, ám a teljes gyógyulás reményét továbbra is az idejében elvégzett, sikeres műtét adhatja meg – hangsúlyozza Lakos István. Hozzáteszi: amíg elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, a háziorvos bevonásával addig is bárki kezdeményezni tudja a vastagbélvizsgálatot. A legbiztosabb módszer a vastagbéltükrözés, ami akár bódításban vagy altatásban is elvégezhető, s rögtön a vizsgálat alatt el tudják távolítani a gyanús polipokat is. 50 év felett minden egyes nőnek és férfinak – akár van bármiféle panasza, akár nincs – indokolt a vizsgálaton részt venni, akinek a családjában pedig volt már hasonló betegség, annál már 40 év felett el kellene végezni a kolonoszkópiát.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés