hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem ajánlott abbahagyni az aszpirin szedését

A gyógyszer alkalmazásának megszakítása majdnem kétharmaddal növeli a szívinfarktus kockázatát, ezért a szakemberek azt tanácsolják a szívbetegeknek, ne hagyják abba az aszpirin szedését.

A British Medical Journal július 19-i számában spanyol epidemiológusok Luis A. García Rodríguez vezetésével leírták, hogy a hosszú távon kis dózisú aszpirint szedő betegek mintegy fele az orvosi tanács ellenére abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, és ennek folytán 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el nem halálos szívinfarktust.

Az Egyesült Királyság THN adatbázisának alapján a kutatók olyan 50-84 éves személyek sorsát követték, akiknek 2000 és 2007 között írtak fel először kis dózisú (napi 75-300 mg) aszpirint a kardiovaszkuláris események másodlagos prevenciója céljából. Átlagosan 3,2 évig követték a 39.513 beteget, s ez alatt az idő alatt 876 nem halálos szívinfarktus és 346 koronáriabetegség eredetű halál fordult elő körükben.

Azok között, akik abbahagyták az aszpirin szedését, 63 százalékkal nagyobb volt a nem halálos szívinfarktus kockázata. A koronáriabetegség eredetű halálozás azonban csak 7 százalékkal volt gyakoribb a gyógyszerszedést megszakítók között, s ez az emelkedés nem volt szignifikáns.

Más módon kifejezve, egy év alatt 1000 betegre 4-gyel több nem halálos szívinfarktus esett, ha nem folytatták az aszpirinkezelést.

A kis dózisú aszpirin szedését minden szívbetegnek javasolják, hogy ezzel csökkentsék a trombusképződés veszélyét. A mostani eredmények is igazolták, hogy ennek a régi, olcsó, sokat vizsgált gyógyszernek milyen jelentős hatása van – a szívinfarktus elleni arzenál egyik legértékesebb darabja. Az emberek túlnyomó többségében haszna sokkal jelentősebb, mint kockázatai.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC, British Medical Journal, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés