hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Nem a csökkentés, a teljes leszokás jelenti a megoldást

Napi egyetlen szál cigaretta elszívása 50 százalékkal növeli a koszorúér-betegség kockázatát, írja a BMJ tanulmánya, amiből az is kiderül, hogy a napi egy doboz elszívásából eredő kockázatnövekedés fele az első szálhoz társul.

Allan Hackshaw (University College London) és munkatársai 141 vizsgálat áttekintésével arra az eredményre jutottak, hogy napi egyetlen szál cigaretta elszívása férfiak esetében legalább 48%-kal, nők esetében pedig legalább 57%-kal növeli a koszorúér-betegség kockázatát (Low cigarette consumption and risk of coronary heart disease and stroke: meta-analysis of 141 cohort studies in 55 study reports; The BMJ). A napi egy szál cigarettát szívó nők és férfiak esetében egyaránt 30%-kal nő a stroke kialakulásának kockázata.

Férfiak esetében a napi egy doboz (20 szál) cigaretta elszívásából eredő kockázatnövekedés fele, nők esetében harmada az első szál elszívása miatt alakul ki.

Mint a kutatók kifejtik: a dohányzásnak nincs biztonságos szintje, nem csökkenteni kell a dohányzás mennyiségét, hanem abbahagyni azt. Bár lehetséges, hogy a dohányzás kiváltotta korai halálozás másik két fő okának – krónikus tüdőbetegség és tüdőrák – csökken a kockázata, ha valaki csökkenti a dohányzás mennyiségét, az egyedüli biztos módszer a jelentősen fokozott kockázatok elkerülésére a dohányzás abbahagyása.

A dohányt vaporizálva fogyasztóknak is tisztában kell lenniük a kockázatokkal: nemcsak a kátrány rákkeltő, de maga a nikotin is. A PNAS tanulmánya szerint a humán tüdő- és húgyhólyagsejtek e-cigarettából származó nikotinnal érintkezve nagyobb arányban alakulnak rákossá, míg a kísérleti egerek esetében DNS-károsodás mutatható ki (Hyun-Wook Lee és munkatársai, New York University School of Medicine: E-cigarette smoke damages DNA and reduces repair activity in mouse lung, heart, and bladder as well as in human lung and bladder cells).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_alexvav'>alexvav / 123RF Stock fotó</a>

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink