hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nehéz kiigazodni a katás szabályokon az egészségügyben

Több ezer orvost érintett a kata idei szigorítása, a szakmai szervezetek szerint diszkriminatív a mostani szabályozás, írja a VG.

Az Egészségbiztosítási Alapból közvetlenül a katás (kisadózó vállalkozások tételes adóját igénybe vevő) vállalkozásnak kifizetett összegek mentesülnek a 40 százalékos szabály alól, csakhogy a vonatkozó jogszabály több pontja is átfedésbe kerülhet, az egyik kiüresítheti a másikat – hívta fel a VG figyelmét Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakértője. Tavaly a jogalkotó az észlelt visszaélések miatt szigorította a katát. Január elseje óta, ha a megbízó cég a katás vállalkozásnak az adóévben 3 millió forintnál többet fizet ki, akkor az e feletti rész után 40 százalékos adót kell fizetnie.

Ez a módosítás több ezer orvost érintett közvetlenül, de a kormányzat nyitott volt a probléma megoldására, ezért a katáról szóló 2012-es törvény kiegészített pontjai úgy szólnak, hogy az adó alapjának meghatározásakor nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak, és ugyanez vonatkozik a kifizető költségvetési szervekre is.

Egyértelműen diszkriminatív a szabályozás – mondta VG-nek Leitner György, a tizenkét magánegészségügyi szolgáltatót tömörítő Primus Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója. Szerinte a törvény feleslegesen tesz különbséget a magán- és az állami szféra között, amikor az utóbbi kört mentesíti a 40 százalékos adó alól. Emiatt ugyanis az orvosok most kénytelenek más vállalkozási formákat létrehozni, ami számukra nyilvánvalóan pluszmunkát és kényelmetlenséget okoz. Bár Leitner György pontos számokat nem tudott mondani, nagyjából 5-8 ezer körülire teszi az érintett orvosok számát.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink