hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nehéz karácsony elé néz a Debreceni Egyetem

A Pécsi Tudományegyetem stabilitása csak akkor kerülhet veszélybe a zárolások után, ha a kormánytól nem érkezik konszolidációs csomag. Debrecenben rosszabb a helyzet, közölte a Krónika alapján a hirado.hu.

A 720 millió forintos elvonás ellenére sem várható újabb leépítés a Pécsi Tudományegyetemen. Már az idei év is csökkentett büdzsével indult – tette hozzá Bódis József rektor. A felsőoktatási intézmény vezetője elmondta, az egyetemen folyamatos a létszám szűkítése, de idén csak a már beindított leépítéseket folytatják, és nyilván meg kell nézniük, hogy mi minden jöhet még szóba.

Bódis József úgy tudja, a magyar egyetemek közül a nagyobb adósággal küzdők számára ezúttal is készül konszolidációs csomag. A pécsi intézmény tavaly jelentős összeget kapott, de idén is szükség lesz rá. A stabilitást az egyetem azzal is próbálja őrizni, hogy a nyugdíjba vonulók után nem vesznek fel újabb kollégákat, különböző területeken pedig egyszerűsítenek, feladatokat vonnak össze.

A zárolások miatt a Debreceni Egyetem december végén két hétre bezár, a takarékossági lépéstől a felsőoktatási intézmény 90-100 millió forintos megtakarítást remél. Az elvonás kapcsán Fábián István rektor a Krónikának úgy fogalmazott, azt már nem lehet kigazdálkodni. A központi zárolás az év elején betervezett, a működést is érintő összegeket is érint, a rektori vezetés ezután a döntött fájdalmas megoldásokról.

December 22. és január 6. között zárva lesz az egyetem, de a betegellátáshoz szükséges épületek és a kollégiumok természetesen nyitva tartanak. A döntés érinti a hajdúböszörményi és a nyíregyházi karokat is, közölte a Magyar Rádió híre alapján a hirado.hu.

hirdetés

Könyveink