hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Egészségpolitika

Négyezer kórházi ágyat kitolnak

Ágyszámcsökkentéssel is orvosolná a szakminiszter az egészségügy pénzhiányát. Mindehhez társulna a már bejelentett úgynevezett fix elszámolás módszere

– Az idei szűkös finanszírozási helyzetet mi valamennyien együtt idéztük elő. Nekem is és a teremben ülőknek, illetve az ágazat egyéb szereplőinek is megvan a maguk felelőssége – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnap az ágazat vezetői előtt egy szakellátási konferencián.

A miniszter úgy folytatta: lehet őt elmarasztalni, mert nem volt elég erős az ágazatot érintő 30 milliárdos forráselvonás megakadályozásához, de mindezt onnan is lehet nézni, hogy a gazdasági válság miatt kieső 2000 milliárdos jövedelem kompenzációja „csak ennyiben” érintette az egészségügyet.

Több pénz nem lesz, ezt szerdán a miniszterelnök is próbálta megértetni a kórházi és a járóbeteg-szakellátó intézmények vezetőivel.

A pénzhiány enyhítésére a miniszter azt javasolja, hogy a kihasználatlanság mértékéig csökkentsék a kórházi ágyak számát. Rövid időn belül immár harmadszor változtatnak a finanszírozási rendszeren is.

Már novembertől megszűnhetnek a kihasználatlan kórházi ágyak, illetve az utánuk a kórházaknak utalt pénz. AZ OEP adatai szerint ugyanis 4200 olyan kórházi férőhely van, amelyre csak ritkán jut beteg. Máshol viszont hiányzik 760 ágy az ellátórendszerből. Főként Észak-Magyarországon, illetve a Dél-Dunántúl régióban. Fölösleg főként a Közép-Magyarország régióban van, és belgyógyászati, illetve kisebb szakmák ágyait érintheti. A tárca a szerkezetátalakításra a Regionális Egyeztető Tanácsoknak tesz javaslatot, ha ők nem tudnak dönteni, az ÁNTSZ, mint hatóság fogja végrehajtani a javaslatot.

Székely Tamás jelezte azt is, hogy október elsejétől életbe léphet az ellátás minimális feltételeit meghatározó új jogszabály. Ennek is lehet további intézménykarcsúsító hatása: a közigazgatási egyeztetésen lévő jogszabály tervezete a jelenleginél valamivel „lazább” személyi feltételeket ír elő, de szigorúbban ítéli meg a gyógyításhoz szükséges eszközök hiányát.

A miniszter bejelentette: a jövő heti kormányülésre elkészül a betegellátás fix finanszírozásának koncepciója. Ha a kormány is rábólint, akkor októbertől az intézmények előre megállapított összeget kapnak. Többet nem, de ennyit legalább – szemben a mostani rendszerrel – biztosan.

A kórházak, rendelők egy matematikai modell és az adott időszak adatai alapján kialakított elvek alapján juthatnak a pénzükhöz. A bázis lehet az idei év első kilenc hónapja, avagy a 2008-as finanszírozási év teljesítménye. Ezért az öszszegért a havi átlagos betegforgalmuk 80 százalékát mindenképpen el kell látniuk, ha nem így tesznek, a más intézménybe küldött betegek ellátásának költségét levonják a nekik járó pénzből. Elvben ez a szabály akadályozza majd meg a bázis-finanszírozással járó intézményi ellustulást.

Forrás: Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

Könyveink