hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Nefrológiai újdonságok és a bor

Tízéves a Vese és Hypertonia Iskola

A Nemzetközi Vese és Hypertonia Iskola fennállásának 10. évfordulója alkalmából augusztus 28. és szeptember 2. között számos világhírű tudós tartott előadást Budapesten. Az egyhetes angol nyelvű iskola a világ 25 országából mintegy száztíz résztvevőt vonzott hazánkba, Európán kívül például Egyiptomból, Indonéziából, Kanadából és az USA-ból.

Diákok, klinikusok és kutatók napi 8-9 órán keresztül hallgatták lelkesen egymás előadásait, jegyzetelték a diszciplína legfrissebb eredményeit – esetenként olyan friss tapasztalatokat, amelyekre esetleg mindössze pár napja figyeltek fel. „Tapsoltak, amikor egy-egy előadó dogmákat kérdőjelezett meg, vagy lebilincselően adott elő. A résztvevők igen aktívak voltak, kérdeztek, vitatkoztak és élvezték az együttlétet, mindezt az internetkultúra és a virtuális egyetem korában. A személyes jelenlét varázsát aligha lehet felülmúlni” – foglalta össze a siker titkát Rosivall László, a Semmelweis Egyetem professzora, az iskola igazgatója. Az iskola egy évtizeddel ezelőtti alapításával a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező nefrológia továbbfejlesztése, nemzetközi szintre emelése és egy regionális oktató-kutató központ létrehozása volt a cél.

Az eseményt megnyitó vacsorán az európai vesegyógyászat kiemelkedő alakja, Eberhard Ritz professzor (Heidelberg) előadásában nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összefoglalja a borfogyasztás egészségügyi hatásait. Bevezetésként a kánai menyegzőre emlékeztette a hallgatóságot, amikor is Jézus borrá változtatta a vizet. „Ezt a csodát a vese nap mint nap megteszi, csak fordítva” – tette hozzá.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ferenczi Andrea
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés