hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kampánysorozat a nemdohányzók védelmében

Ne szívj tovább!

A január elsején hatályba lépő, nemdohányzók védelmében történt törvénymódosításhoz kapcsolódva hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította ma útjára az egészségügyért felelős államtitkárság.

A jövő év márciusig tartó, „Ne szívj tovább!” elnevezésű kampánysorozat a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra és nem utolsó sorban a törvény betartására kívánja felhívni a magyar lakosság figyelmét.

Hazánkban 18 percenként meghal egy ember dohányzás következtében. Naponta mintegy 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért is.

A világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország a világranglista élmezőnyében van: hazánkban minden harmadik férfi (a felnőtt férfiak 32,8 százaléka) és minden negyedik nő (a felnőtt nők 23 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás pedig meghaladja az évi 2000 szálat. 

A 2012. január 1-től hatályos szabályozás ezeken a számadatokon kíván változtatni.

Januártól a közforgalmú, zárt légterű helyek többségében, az egészségügyi szolgáltatók és közoktatási intézmények területén pedig a szabad levegőn is tilos lesz a dohányzás. Ennek érdekében a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyeken a szakemberek a dohányzásról való leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki valahol szabályszegést tapasztal.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek a három hónapos türelmi idő alatt is fokozott ellenőrzéseket végeznek, de ekkor még csak figyelmeztetnek. Április elsejétől viszont szabályszegés esetén bírságot is kiszabhatnak, ez magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében viszont 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedhet.

A kampány menetét, anyagait, az aktuális információkat mától a NESZIVJ.POSTR.HU blogon követhetik nyomon a látogatók, ahol a folyamatosan frissülő bejegyzések mellett az ügyet támogató parlamenti képviselőkkel és hírességekkel készült interjúkat is megtekinthetik.

dohanyzas

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink