hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ne pályázzon, szavazzon az év praxisára!

November 30-án lezárult az Országos Alapellátási Intézet által meghirdetett „Az év praxisa pályázat” beküldési határideje. Mától pályázni már nem, csak szavazni lehet az oldalon.

November 30-án lezárult az Országos Alapellátási Intézet által meghirdetett „Az év praxisa pályázat” beküldési határideje. A több mint 100 beérkezett pályázatból 50 értékelhető, azaz ötven felel meg a kiírási szempontoknak, ebből a kilenc fős zsűri kiválasztotta az általa legjobbnak tartott tíz történetet.

A bíráló bizottság szempontjai között szerepelt: az ajánlók száma, és a leírt történetben szereplő orvos- nővér teljesítmény. Számos praxist ajánlottak négyen-öten is, az ajánlók között nem egy tiszti főorvos is szerepel. Szolnoki, tapolcai, mezőkövesdi, gyulai, de kajárpéci háziorvos és nővér is szerepel a portálra felkerülő tíz történetben. A legjobbak közé bekerültek az életmentő történetek is, például amikor a bicikli balesetben szétrobbant lépű 18 éves kamasz a gyors és határozott diagnózisnak köszönheti életét. 

A tízes listából a december végéig három legtöbb szavazatot kapó pályázat nyeri el az Év praxisa díjat, emellett a zsűri fenntartja magának a jogot egy különdíj, illetve a beérkezett történetek alapján egy posztumusz díj odaítélésére is. Szavazatszámlálás 2011 január 2-án, eredményhirdetés 2011 január 10-én lesz.

A betegek háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét, vagyis a lelki támasz nyújtását emelik ki. Nem egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon: hívás nélkül is. Fontos a jó szó, a mosoly, így aztán olyan doktornőt is ajánlottak, akit a „földre szállt angyal” jelzővel illetnek betegei. Különösen kedvelik az olyan háziorvosi praxisokat, ahol jól működik a bejelentkezési rendszer, és nem kell sokat várni az orvosra. Akad háziorvosi praxis, amelyben egészségtan tanári diplomás nővért alkalmaz az orvos, aki a prevenciót és az egészségmegőrzést preferálja, vagyis mozgási, táplálkozási tanácsokkal látja el a betegeket, illetve szűrővizsgálatokra küldi őket, ahol kiderülnek a rejtett betegségeik.

A jelöltek:

1. Dr. Demeter Erzsébet - Szolnok

Betegei lelki segítséget, jó szót kapnak tőle, ő és asszisztense rendelési idő után is rendelkezésre állnak.. Pontos diagnózist ad, a bejelentkezési rendszer működtetése miatt rövid a várakozási idő. 4 pályázó ajánlotta a szolnoki praxist.

2. Dr. Fehér László és Kotroczóné Ali Katalin Gyula

Bizalom, lelki vigasz, nemcsak a diagnózis közlése, hanem a betegség és a következmények magyarázata, azaz őszinte dialógus jellemzi a gyulai praxist.

3. Dr. Hubert János - Tapolca

Betegei kiemelik tudását, szakmai hozzáértését, továbbá, hogy a háziorvosok megyei felügyelője Az 5 ajánló közül, egyik úgy érzi, hogy az életét is megmentette. Türelmes a kamaszokhoz is, sikerrel fogyasztotta le egyiküket, miközben ő maga is fogyókúrázik, azaz hiteles betegei előtt. 

4. Dr. Juhász László - Budapest

Ha kell orvos, ha kell pszichológus. Betegeit meglátogatja a kórházban, de otthon is. Még akkor is, ha éppen nem hívják. Egy levélben hárman ajánlották.

5. Dr. Kozma Richárd - Mezőkövesd

Bonyolult esetekben is, pontos és jó diagnózist ad, Arra is képes, hogy meglátogassa betegeit a kórházban, sőt: egy kimerítő nap végén rájuk is telefonál, és érdeklődik állapotukról. éppen ezért betegei szeretik. Hárman javasolták „Az év praxisa” díjra. 

6. Dr. Lukács József Attila - Budapest

Bővítette praxisát egy egészségtan tanári diplomával is rendelkező nővérrel, ami kifejezetten tetszik a betegeknek. Betegeit ráébreszti a prevenció fontosságára, valamint a praxisban az időben történő szűrésekre is figyelmeztetik őket. Hárman javasolták díjazását.

7. Dr. Olasz Mária - Gyula

Jó szó, mosoly, empátia, hit- ez az, amit betegei mindig kapnak tőle. „földre szállt angyal” írja 5 ajánlója közül az egyik, aki pozitív gondolkodásával minden esetben betegei lelki támaszául szolgál.

8. Pardi és Társa Bt. - Kajárpéc

Pardi doktornő egy 18 éves kamasz életét mentette meg gyors diagnózisával, illetve azzal, hogy határozottan viselkedett a mentősökkel.

9. Dr. Roszbor József - Budapest

Betegei bíznak benne, jó diagnózisaihoz szív és leélek és társul. 

10. Dr. Tóth Katalin - Dunakeszi

Szintén az életmentő háziorvosok közé tartozik.

Szavazni az év praxisa oldalán lehet, ahol további információkat olvashat a jelöltekről.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés