hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Ne adj a gyereknek benzokaint!

Amikor egy gyerek fogzik, sok szülő olyan fájdalomcsillapító szer után nyúl, amely benzokaint tartalmaz, hogy enyhítse a fogíny sajgását. A benzokain helyi érzéstelenítő, amely – legalábbis az Egyesült Államokban – számos recept nélkül kapható készítmény hatóanyaga.

Magyarországon is kapható vény nélkül benzokaint is tartalmazó szopogató tabletta, ami torokfájásra ajánlott, és 6 éven aluli gyermekeknek nem szabad adni. A száj- és ínyfájdalom esetén alkalmazott benzokain gélek és folyadékok egy ritka, de súlyos – néha halálos – állapotot, methemoglobinémiát okozhatnak – ez azzal jár, hogy a vér által szállított oxigén mennyisége erősen lecsökken. A kockázat a két éven aluli gyermekek esetében a legnagyobb.

Ne adj a gyereknek benzokaint!Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) 2006-ban hívta fel először a figyelmet erre a potenciális veszélyre, és azóta 29 olyan esetet jelentettek be, amikor a benzokain methemoglobinémiát okozott. Ezek közül 19 gyermekekben fordult elő, s közülük 15 két évesnél fiatalabbakban.

A hatóság 2011 áprilisában megismételte a figyelmeztetést, és különös aggodalommal kíséri figyelemmel azokat a vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyeket a fogzással járó fájdalom csökkentésére javasolnak. Ez az aggodalom részben a potenciális súlyos mellékhatásból ered, részben pedig abból, hogy a szülők gyakran nem könnyen ismerik fel otthon a methemoglobinémia jeleit és tüneteit. Ezek a tünetek ugyanis nem mindig nyilvánvalók, és a szülők sokszor nem a gyógyszernek tulajdonítják őket.

Az FDA ezért azt javasolja, hogy a szülők és a gondviselők két év alatti gyermeknek ne adjanak benzokaint tartalmazó szert, kivéve ha ezt szakember javasolja és az ő felügyelete alatt történik.

A veszély jelei

  • sápadt, szürke vagy kékes színű bőr, száj és körömágy
  • légszomj
  • fáradtság
  • zavartság
  • fejfájás
  • szédülés
  • gyors szívverés

A tünetek a benzokain alkalmazását követően percekkel-órákkal alakulnak ki. Felléphetnek akkor is, amikor a gyermek először használja a gyógyszert, de többszöri alkalmazás után is. Ha a benzokain adása után a szülők a fenti tüneteket tapasztalják, azonnal abba kell hagyni a szer adását és a mentőket kell hívni.

A methemoglobinémia gyógyszeres kezelést és kórházi felvételt tehet szükségessé. A súlyos esetek kezelését haladéktalanul meg kell kezdeni. Ha a beteget nem, vagy csak késve kezelik, a methemoglobinémia visszafordíthatatlanul károsíthatja az agyat és más szerveket, sőt halált is okozhat a vér csökkent oxigéntartalma miatt.

A felnőttek is veszélyeztetettek

A benzokaint – amelyet gél, folyadék, spray és tabletta formájában is forgalmaznak – széles körben használják felnőttekben is. Az orvosok és a fogorvosok gyakran alkalmaznak benzokain tartalmú spray-t a száj és a garat nyálkahártyájának érzéstelenítésére például transzözofágeális echokardiogram készítésekor, endoszkópia vagy intubáció esetén.

Bár a kockázat a gyermekekben a legnagyobb, a felnőtteknek is érdemes megbeszélniük egy szakértővel a benzokain alkalmazását, különösen ha szívbetegségük van, dohányosok vagy légzési problémájuk van, például asztma, bronchitisz vagy emfizéma miatt. Ezek az állapotok ugyanis növelik a methemoglobinémia kockázatát.

Az FDA mindenkinek azt javasolja, hogy

  • minden benzokaint tartalmazó szert tartsanak a gyerekek számára elérhetetlen helyen,
  • csak a legszükségesebb mennyiséget használják a benzokain tartalmú készítményekből, és csak akkor, ha valóban kellenek; napi 4 adagnál többet ne fogyasszanak,
  • ha vény nélküli szert vesznek, nézzék meg a címkén, hogy tartalmaz-e benzokaint (a methemoglobinémia esetleges veszélye nincs feltüntetve a címkén).
Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, FDA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés