Nappal jár a nyári ragály
Bár lassan múlik a nyár, az évszakos fertőzések a szezon utolsó percéig aktívak, ezek közül hívja fel a figyelmet néhányra a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Barcs István főiskolai tanár.
A nyáron gyakran előforduló ételfertőzésekkel kapcsolatban úgy fogalmaz az oldalon, hogy túlzott az a hiedelem, miszerint nem szabad például tojásból készült ételeket fogyasztani. A boltokban árult tojások héját kötelező fertőtleníteni, így azokon nem maradhatott szalmonella baktérium. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a nagyüzemi körülmények között előállított tojásnak nemcsak a felülete, de a sárgája is tartalmazhat baktériumot, de a megfelelő technikával elkészített (kellően átsütött vagy megfőtt) és tárolt ételekben a tojás sárgája sem okozhat fertőzést. Ahhoz, hogy az ember megfertőződjön, egymillió és egymilliárd közötti élő szalmonella sejtnek kell bejutnia a szervezetbe. Ez csak akkor fordulhat elő, ha tojásból készült ételeket az elkészítés után sokáig állni hagyják melegben, így a baktériumoknak elég idejük van elszaporodni. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, annyit készítsünk belőlük (pl. tojásos nokedli), amennyit egyszeri étkezés során elfogyasztunk, illetve nem bizalomgerjesztő vendéglátóhelyeken kerülendő a tojásos, tejes ételek (krémes sütemények, fagylaltok, tatárbifsztek) fogyasztása – javasolja egyebek mellett Barcs István a semmelweis.hu-n.