hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Nagyon ritka mutánst azonosítottak Magyarországon

A Portfolio szerint a koronavírus indiai mutánsának egy rendkívül ritka variánsát mutatta ki négy magyarországi mintában a szegedi Avidin Kft.

Az Avidin Kft. a járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára. Az elmúlt hetekben napi 1-2 fertőzöttet találtak, ezen a héten azonban kissé megemelkedett az esetszám, napi 10-15 új fertőzöttet találtak. Egyik nap Veszprém megyében 10, Pest megyében 6 pozitív eset volt, ezek egyértelműen egy-egy gócpontot, jelentenek. Csütörtökön 2 delta típusú (B1.617.2) vírusvariánst is kimutattak.

Mivel eddig még nem detektáltunk indiai mutánst, ezért alaposabb szekvenálásnak vetettük alá, mondta Puskás László ügyvezető. Olyan ritka indiai mutánst tudtunk detektálni, amelyet eddig a világon összesen csak 21 alkalommal jelentettek, tette hozzá.

Pénteken két újabb fertőzöttnél mutatták ki ezt a ritka variánst, amelyet Del156/157-tel jelölnek. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a változat milyen tüneteket okoz és a fertőzőképessége eltér-e az ismert indiai típustól. Egy nagy magyar cégnek nálunk élő külföldi dolgozói kapták el a betegséget. Érdekesség, hogy egyikük kapott oltást, és nem kínai vakcinát. Egy 50-60 év körüli emberről van szó, és viszonylag súlyos tünetei vannak, közli a lap.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink