hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Nagyon gyakoriak a vese rendellenességei

A vese és a veseerek rendellenességei az egészséges emberek legalább 25 százalékában kimutathatók.
Amint erről a Clinical Journal of the American Society Nephrology beszámol, ezek az állapotok többségükben nem károsak, nem képezik akadályát akár annak sem, hogy a személy vesedonor legyen, azonban az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásuk vizsgálatra szorul.
 
Más okból végzett komputertomográfos (CT) vizsgálat során nemegyszer kiderül, hogy valamilyen elváltozás van a vesében vagy a veseartériákban. Dr. Elizabeth Lorenz és dr. Andrew Rule, a Mayo Klinika munkatársai majdnem 2000 olyan személyt vizsgáltak meg, akiken azért végeztek CT-t, hogy megtudják, alkalmasak-e vesedonornak. A kutatók azt akarták megállapítani, hogy milyen gyakoriak a panaszt, tünetet nem okozó veseelváltozások – számolt be róla az American Society of Nephrology Online.
 
Ennek kapcsán derült fény arra, hogy a személyek negyedében jelen van valamilyen rendellenesség. A leggyakoribb elváltozás a vesekövesség volt, amelyet a személyek 10 százalékában fedeztek fel. Más rendellenességeket – a veseartériák beszűkülését, a vese körülírt hegesedését, vesetumort (amely több esetben korai fázisú rák volt) – elsősorban az 50 évesnél idősebbekben mutattak ki. Az egyéb elváltozások a nőkben gyakoribbak voltak, mint a férfiakban.
 
A rendellenességek többsége kisfokú volt, és semmiféle kellemetlenséget nem okozott. Az elváltozással rendelkezők 73 százaléka esetében nem volt ellenjavallt, hogy vesedonorok legyenek, és csak nagyon ritkán volt szükség gyógyszeres kezelésre azért, hogy megakadályozzák a veseartériák elváltozásának vagy a vesekövességnek a súlyosbodását.
 
Amint dr. Lorenz elmondta, a modern képalkotó eljárások számos olyan elváltozást mutatnak ki, amelyek egyébként ki sem derültek volna, azonban azt, hogy ezeknek hosszú távon milyen jelentőségük van, egyelőre nem tudjuk.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline




 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink