hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nagyobb agytérfogat, magasabb intelligencia

A nagyobb fejkörméret és agytérfogat általában magasabb intelligenciával társul, ezért erős kapcsolatban áll a baba későbbi életének sikerességével. A brit kutatásról az Origó számol be.

Brit kutatók a UK Biobank adatainak elemzésével kimutatták, hogy a nagyobb fejkörméret és agytérfogat általában magasabb intelligenciával társul, ezért erős kapcsolatban áll a baba későbbi életének sikerességével – olvasható a portál összefoglalójában. Az eredmény az UK Biobankban tárolt adatok feldolgozásából származik, ahol 500 000 brit adatai szerepelnek. E személyeket hosszú távon tanulmányozták, hogy feltárják a kapcsolatokat a génjeik, a fizikai és mentális egészségi állapotuk és az életútjuk közötti kapcsolatot.

A kutatás fő célja az agyfunkciók és a DNS közötti komplex összefüggések feltárása, ami az idegtudomány egyik legnagyobb kihívása, mivel olyan sok gén játszik ebben szerepet. Az eredmény azonban egy viszonylag egyszerű dologra utal: az agyméret számít, mégpedig sokat.„Rendkívül szignifikáns összefüggéseket figyeltünk meg az UK Biobank mintákban tárolt kognitív tesztértékek és számos poligénes tulajdonság, így a koponyaűr térfogata, a csecsemő fejkörmérete és a gyerekkori kognitív képességek között" – írták a szerzők a Molecular Psychiatry folyóiratban közzétett cikkükben. A kutatócsoport olyan génváltozatokra bukkant, amelyek erős összefüggésben állnak az intelligenciával. A verbális-numerikus képességek elemzése 17 jelentős gént tárt fel. Ezek közül néhány még azt is előrejelezheti, mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinek sikerül-e elvégeznie az egyetemet.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink