hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Muzeális értékű orvosi könyvek árverésen

Az orvoslást állította pénteki aukciójának középpontjába a Pastinszky Antikvárium. A legdrágább tétel egy 1587-es, többféle kézírással jegyzett orvosi kézikönyv, amelyet 400 ezer forintért kínálnak.

A 450 oldalas egyedi kötet nemcsak gyógyszerész-történészeknek, orvos kutatóknak, de a gasztronómia iránt érdeklődőknek is értékes dokumentum. Tartalmazza a különböző gyógyvizek, gyógyborok és gyógyolajok leírását, "életvíz" recepteket, sebkenőcsök, folyadékok, szemcseppek, ájulás elleni és erősítő folyadékok ismertetését, a különböző betegségek ellenszereit, porok és mérgek hatásait, de megtalálhatók benne szirupok, befőttek, limonádék, aloe vera-, cikória- és céklafőzetek, cukorkák, sütemények receptjei is.

A 294 tételes választék második legdrágább, 280 ezer forintos darabja is ritkaság, a XVII. századi híres orvostudós, Johann Dolaeus összes műveinek első kiadása. A Dogmatikus orvosi enciklopédia az emberi test belső bajaival, a Racionális sebészeti enciklopédia pedig a külső bajokkal foglalkozik. Miközben a szerző minden, a maga korában ismert betegség leírását és kezelési, gyógyítási módját megadja ókori és újkori orvos tekintélyekre és saját vizsgálódásaira támaszkodva.

A nemzetközi könyvpiacon is ritkán tűnik fel Sennert Dániel ovosprofesszor Lyonban 1666-ban megjelent, ötkötetes munkája. Ebből az aukción 90 ezer forintért az első két kötetet tartalmazó, és egykor gróf Szapáry Péter tulajdonában volt, rézmetszetekkel illusztrált példányt kínálják. A lázról szóló fejezetben a morbus Hungaricus néven elhíresült fertőző betegségről is olvashatunk, amelyet II. Miksa 1566-os magyarországi hadjáratában részt vett zsoldosok terjesztettek el Európában. A szerző a betegség okait keresve Magyarország éghajlatáról is beszámol.

Az orvostörténeti művek mellett más tudományágak is megjelennek az árverésen: 180 ezer forintos kikiáltási árról indul például Istvánffy Miklós nádor Magyarország 1490-1613 közötti történelmét feldolgozó művének 1622-es első kiadása. Pereszlényi Pál 1682-ben, Nagyszombatban megjelent nyelvtana, a katolikus grammatikairodalom kiemelkedő darabja szintén első kiadású mű 90 ezer forintos kezdő árral. Penther német mérnök legismertebb műve, a Praxis geometriae 1761-es kiadása 95 ezer forintért licitálható.

Bőségesen találhatók az aukción az antikvárium gyűjtési területéhez tartozó család- és helytörténeti munkák, gazdaságtörténeti művek, az 1848-49-es szabadságharc dokumentumai, de nem hiányoznak a jogi és irodalmi kötetek sem.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés