2021. október. 26., kedd - Dömötör.

Műtéteket kell elhalasztani Bécsben

Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be. Amerikában otthoni gyorstesztet javasolnak a járvány negyedik, a kórházakat ismét túlterhelő hullámának megfékezésére.

Joe Biden amerikai elnök további több millió otthoni gyorsteszt felhasználást javasolja az amerikai állampolgároknak a koronavírus-járvány negyedik, a kórházakat ismét túlterhelő és az iskolai osztályteremeket bezárással fenyegető hullámának megfékezésére, emlékeztetett kedden az AP hírügynökség. A hírügynökség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyorstesztek az ország számos tagállamában eltűntek a gyógyszertárak polcairól és hetekbe telhet a gyártás felgyorsítása, miután nyáron visszaesett a kereslet irántuk.

A teszthiány újra látványosan ráirányította a közvélemény figyelmét arra, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nem sikerült hatékonyan megoldania a koronavírus-tesztek felhalmozását és azt sem, hogy olyan logisztikai-kiszállítási rendszert hozzanak létre, amelyre egy váratlan iskolai, munkahelyi vagy közösségi járványkitörésnél van szükség. A szakértők szerint a késő tavaszi biztató fertőzöttségi adatokból sokan téves következtetést vontak le a gyorstesztek csökkenő szerepére és arra, hogy a javuló esetszámok, az emelkedő átoltottsági adatok és az egészségügyi szakemberek iránymutatásai alapján a beoltott emberek már nagyrészt kihagyhatják a további teszteléseket. Az illetékes tisztségviselők azonban nemrégiben megcáfolták és visszavonták ezt a vírus delta változatának gyors terjedése, valamint a megnövekedett esetszámok és halálozások miatt.

A gyorstesztek előnye, hogy bárhol elvégezhetők és 20 perc alatt megvan az eredményük, de a legtöbb amerikai iskolai tesztelési program még mindig a laboratóriumokban feldolgozott tesztekre épül, amelyeknek az eredménye 1-2 nap alatt érkezik meg.

Biden elnök egy korábbi szeptemberi beszédében jelentette be új, ambiciózus intézkedéseket tartalmazó oltási programját. Ennek részeként az amerikai kormányzat 280 millió otthoni gyorstesztet fog vásárolni és felszólította az amerikai közoktatási intézményeket, hogy indítsanak rendszeres iskolai tesztelési programokat. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány a védelmi gyártási törvény (Defense Production Act) alapján biztosítani fogja, hogy a gyorsteszteket gyártó vállalatoknak minden nyersanyag a rendelkezésére álljon.

*

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedden. A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester. Hozzátette: "már most ott tartunk, hogy műtéteket kell elhalasztani, ezért nem várhattunk tovább". A cél egyrészt a járványgörbe ellaposítása, másrészt a lakosság átoltottságának növelése.

A rendelkezés értelmében október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket - függetlenül attól, hogy beltéri vagy kültéri - a fővárosban már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben mindenütt és mindenkinek kötelező lesz a nagyobb biztonságot nyújtó FFP2-es maszk viselése. Az éttermek, edzőtermek, sport- és kulturális létesítmények - a védettségi igazoláson túlmenően - már csak negatív PCR-tesztet fogadhatnak majd el, tehát az antigén gyorstesztek októbertől nem jogosítanak belépésre.

Ludwig elmondta, hogy a jelenleg kórházban ápolt Covid-betegek átlagéletkora 48 év. A normál osztályon kezeltek 80 százaléka, míg az intenzív kezelésre szorulók 90 százaléka nincs beoltva. Követendő példaként Dániát említette, ahol a lakosság átoltottsága 80 százalék fölött van, és ennek eredményeképp megszűntethették a járványügyi korlátozásokat.

A szigorú intézkedésekkel és a mindenki számára könnyen elérhető oltakozási lehetőségek megteremtésével Bécs városvezetése azokat kívánja megszólítani, akik nem elvi okokból utasítják el a védőoltást. A rendelkezés egyelőre november elsejéig lesz érvényben.

Ausztriában eddig 5 669 958 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 355 022-en. Az elmúlt 24 órában 1240 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 726 674 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 897, az intenzív kezelésre szorulók 214-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon 22 ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 918-ra emelkedett. 

*

Szerbia a járvány kezdetén sikeresen szerezte be a szükséges védőfelszerelést, később pedig a vakcinákat, majd az oltási kampány is jól indult, az ország vezető volt a beoltottak arányának tekintetében, mára viszont ebből semmi nem maradt, hangoztatta Marija Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának a vezetője kedden a szerbiai közszolgálati televízióban. Mint mondta: naponta egy autóbusznyi ember hal bele a Covid-19 betegségbe, és ha ez nem elrettentő, akkor nem tudja, mi lenne az. Hozzátette: sokan nem bíznak a vakcinákban, ezért elutasítják az oltakozást, pedig csak a védőoltással lehet legyőzni a koronavírust.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 6424-gyel 872 110-re, Koszovóban 48-cal 159 155-re, Észak-Macedóniában 154-gyel 187 083-ra, Montenegróban 425-tel 126 684-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 324-gyel 226 555-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 38-cal 7808-ra, Koszovóban hattal 2905-re, Észak-Macedóniában 12-vel 6473-ra, Montenegróban tízzel 1859-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 39-cel 10 213-ra növekedett.

*

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölé ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzéseké is immár több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) kedden 129 halálesetről számolt be: ennél több áldozatot legutóbb négy hónapja, a harmadik hullám tetőzésének időszakában követelt a járvány Romániában. Az elhalálozások görbéje példátlanul meredeken emelkedik az országban: az utóbbi két hét adatai alapján kedden 60 haláleset számított volna átlagosnak, ami csaknem kétszerese a múlt keddi adatnak.

Hasonló ütemben, ugrásszerűen emelkednek a fertőzési számok is: a GCS keddi jelentésében szereplő 6789 új fertőzés 120 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A leggyorsabban a fővárost övező Ilfov megyében terjed a járvány, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 3,4 ezrelékénél mutatták ki a koronavírust. Szatmár megyében (3,3) és Temes megyében is (3,1) meghaladta már a három ezreléket a fertőzési ráta, de 2,9 ezrelékkel Bukarest is a "vörös zónába" sorolás küszöbére került. A három ezrelék feletti településeken már csak a védettségüket uniós digitális Covid-igazolvánnyal tanúsítók léphetnek be a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba.

A romániai kórházakban kedden már több mint 8000 koronavírusos beteget kezeltek, 50 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Hasonló arányban emelkedett egy hét alatt a súlyos esetek száma: kedden már 990 koronavírusos beteg életért küzdöttek az orvosok a Covid-kórházak intenzív osztályain, amelyekben a telítettség meghaladta a 90 százalékot. A szaktárca hétfői összesítése szerint az országban 1087 intenzív terápiás hely állt a koronavírusos fertőzöttek rendelkezésére, ezek között 116 olyanok számára, akiket krónikus betegségekkel is kezelnek.

A hatóságok versenyt futnak a járvánnyal: kórházi részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálják emelni a koronavírusos betegek számára elkülönített helyek számát az intenzív terápián. A múlt héten elfogadott mozgósítási terv értelmében 1500-ra emelnék a helyek számát, de Florin Citu miniszterelnök kedden már arról beszélt, hogy meg kell próbálni emelni a célkitűzést, mert ebben az ütemben hamarosan kétezer helyre lesz szükség.

*

A világon 229 517 471 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 229 044 205 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!