Multirezisztens baktériumok a nyers kutyaeledelekben
Nagy mennyiségben mutattak ki multirezisztens baktériumokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat a nyers kutyaeledelekben portugál kutatók.
A Portói Egyetem gyógyszerésztudományi karán dolgozó Ana Raquel Freitas és kollégái szerint nemzetközi közegészségügyi kockázatot jelent ezeknek a baktériumtörzseknek a kutyákról emberekre való lehetséges átkerülése, olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A tanulmány készítői 24 nemzetközi márkától származó 46 mintát - 22 nedves-, 15 száraztáp, 9 fagyasztott, nyers eledel - vizsgáltak meg. Utóbbiak különböző húsok, döntően lazac, csirke, pulyka, borjú, szarvas vagy kacsa keverékét, valamint zöldséget és gyümölcsöt tartalmaztak. A 46 mintából 19-ben (41 százalék) azonosítottak Enterococcus-fajokat, egyebek között E. faeciumot, az E. faecalist. A száraz tápoknál 15-ből 8-ban (53 százalék), a nedves tápoknál 22-ből 2-ben (9 százalék) és a nyers eledeleknél 9-ből 9-nél mutattak ki baktériumot.
Az összes vizsgált nyers eledelben kimutattak multirezisztens Enterococcusokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat, míg a nedves tápok esetében egy esetben, a száraz tápoknál pedig egyáltalán nem találtak multirezisztens baktériumot.
Az Enterococcusok természetes módon előfordulnak az emberi bélrendszerben, ám fertőzést okozhatnak például a legyengült immunrendszerű vagy kórházi kezelésre szoruló embereknél.