2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Müller Cecília: Elkezdődött a harmadik hullám

A számok alapján a járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk, közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban számos járványügyi mutató romlott, szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kórházakban nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik az ápoltak száma: jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak. A tisztifőorvos hozzátette: ezért is nagyon fontos az oltási terv pontos, folyamatos és következetes végrehajtása.

Elhangzott, Magyarországon jelenleg többféle oltóanyag engedélyezett; a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokkal már megkezdődtek az oltások, a kínai Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják. Igyekeznek mind a dokumentáció átnézésével, mind a laboratóriumi vizsgálatokkal mielőbb végezni, hogy az oltóanyagot minél előbb rendelkezésre tudják bocsátani.

Jelezte, csütörtök este is várnak még egy oltóanyagszállítmányt az AstraZenecától, azonban a 88 ezer adag helyett 83 500 adag érkezik, ami 41 750 ember oltására lesz elég. Ezt a mennyiséget jövő héten tervezik kiszállítani az háziorvosokhoz.

Müller Cecília elmondta, hogy ismét "munkába állnak" a szűrőbuszok, ahol antigénalapú gyorsteszt elvégzésére lesz lehetőség azoknál, akiknél a háziorvos megrendelte azt. A szűrőbuszhoz érkezőknél amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is, amit laboratórium értékel majd ki. Budapesten három helyen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának parkolójában, a csepeli Deák téri piacnál és a Papp László sportaréna F1-es bejáratánál várják a szűrésre érkezőket a buszok hétköznap 9-17 óráig.

A szakember elmondta azt is, hogy az enyhe oltási reakciókat nem kell jelenteni, azonban a súlyosakat igen, és ha valakinél az első oltás után ilyen jelentkezik, akkor a második dózist nem kaphatja meg. Arra vonatkozóan külön vizsgálat szükséges, hogy az illető másodszorra beoltható-e egy másfajta vakcinával.

Kérdésre elmondta, hogy az egynapos műtéti beavatkozások előtt előírt PCR-tesz elvégzése ingyenes. Arra a kérdésre, hogy a szennyvízvizsgálatoknál ki tudják-e mutatni a koronavírus mutációját, Müller Cecília azt válaszolta, hogy erre is külön módszert dolgoztak ki az népegészségügyi központban. Reményei szerint jövő héten már be tud számolni arról, hogy a találtak-e a szennyvízmintákban mutáns vírusra utaló jelet.

Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész kibontja a Pfizer-BioNTech újonnan érkezett, koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozt a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában Békéscsabán 2021. február 17-én. MTI/Rosta Tibor
Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész kibontja a Pfizer-BioNTech újonnan érkezett, koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozt a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában Békéscsabán 2021. február 17-én. MTI/Rosta Tibor

György István: összefogásra van szükség a mihamarabbi oltásokért

Széleskörű összefogásra van szükség, hogy minél hamarabb a lehető legtöbben megkapják a koronavírus elleni oltást, közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője csütörtökön a Facebook-oldalán.

György István bejegyzése szerint a kormány a kórházakra, a háziorvosokra és a szakrendelőkre is számít az oltások során, de partnerként tekint az önkormányzatokra is, ezért egyeztetést folytat a Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének vezetőivel.

A koronavírus-járvány ellen egyetlen hatékony fegyverünk a vakcina, írta az államtitkár, aki ezért minden városvezetőt arra kér, hogy segítse az oltási folyamatot, és növelje a bizalmat az oltóanyagok iránt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés