hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Mozgósították a szűrőkamiont

A Balatont mostantól körbejáró szűrőkamiont a turné után az egészségfejlesztési irodák igényelhetik – mondta az MTI-nek egészségügyért felelős az államtitkár.

Szócska Miklós csütörtökön Balatonkenesén, a Jobb szűrni, mint megijedni elnevezésű ingyenes szűrőprogram Balaton-parti megnyitóján beszélt.

Emlékeztetett arra, hogy 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve; a szűrőkamion egy hónap alatt körbejárja a Balaton partját, tíz helyszínen ingyenes szűrésekre invitálja a lakókat és a nyaralókat.

Statisztikai adatokat sorolva az államtitkár elmondta, hogy a magyarok fele keringési, szív- és érrendszeri betegségekben, több mint negyede daganatos betegségben hal meg. A 65 év alatti halálozásban 40 százalékot képviselnek a daganatos betegségek, 30 százalékot a keringési betegségek. Ezek az értékek 70-80 százalékkal nagyobbak, mint az Európai Unió átlaga.

"Át kell formálnunk az emberek gondolkodását", hiszen ezeknek a megbetegedéseknek nagy részét egészséges életmóddal meg lehet előzni - hangsúlyozta az államtitkár.

A mobil szűrési programot a kamion mellé kiépült nyolc egészségügyi pavilon egészíti ki, így nemcsak ingyenes emlő- és melanomaszűrésre nyílik lehetőség, hanem igénybe lehet venni a dohányzással, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadást is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés