hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Mobiltelefonnal vihetjük haza a kórházból a veszélyes kórokozókat

Egy törökországi tanulmány szerint a betegek és a látogatók mobiltelefonjainak háromnegyedén kimutatható volt a Staphylococcus baktérium - idézte a Scientific American ismeretterjesztő folyóirat online kiadása.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a mobiltelefonokon jóval több kórokozó található, mint amennyi egy átlagos illemhely kilincsén van. Ha már mobil, az emberek mindenütt használják telefonjukat, beleértve az orvosi rendelőket és a kórházakat is, ahol pedig különösen veszélyes baktériumok bukkanhatnak fel.

Török kutatók egy kórházban 133 olyan mobiltelefon felszínét vizsgálták át alaposan, amelyek a betegekhez vagy látogatóikhoz tartoztak. Kiderült, hogy a mobilok több mint háromnegyede hordozta a Staphylococcus baktériumot, sőt az egyiken az antibiotikumoknak ellenálló, igen veszélyes MRSA (multidrogrezisztens Staphylococcus aureus) törzset is megtalálták. A telefonokon öt esetben mutattak ki Escherichia coli baktériumot, ezek közül kettőn gyógyszereknek ellenálló típust.

A kórház egészségügyi dolgozóinak mobiltelefonjai valamivel tisztábbnak bizonyultak. Az alkalmazotti mobilok húsz százaléka hordozott valamilyen kórokozót, ezek közül egyik sem volt multidrogrezinsztens törzs.

A mobiltelefonok UV-sugárzással megszabadítható lennének a rájuk tapadt baktériumoktól, illetve valamely mosható védőbevonat alkalmazása is megoldást jelenthetne.

Mehmet Sait Tekerekoglu és munkatársai tanulmányát az American Journal of Infection Control című szakfolyóirat tette közzé.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink