hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Vélemény

Mitől lesz egy kórház az Év Kórháza?

A kecskeméti kórház már másodszor nyerte el az Év Kórháza címet. Dr. Svébis Mihály főigazgató a Kórház című lapnak adott interjújában elmondta, hogy milyen követelményeket kellett teljesítenie a kórháznak, hogy az Év Kórháza lehessen.

– Másodszor került Kecskemétre az Év Kórháza díj.

– Valóban nem először nyertük el az Év Kórháza címet, hiszen a nagykórház kategóriában 2005-ben is győztünk. A kiírásban szerepel, hogy a nyertes három évig nem pályázhat. Miután a három év eltelt, a vezetésben fontolóra vettük, ismét megpróbálkozzunk-e. Végül úgy döntöttünk, nekilátunk egy tizennégy fős teammel a pályázati anyag összeállításához.

A cím elnyeréséért szigorú pályázati feltételekben megfogalmazott, magas szintű elvárásoknak kellett megfelelnünk. Az intézmény teljes szervezetét be kellett mutatnunk: a humán erőforrás fő mutatóit, a szakdolgozók, az orvosok, a gazdasági-műszaki személyzet helyzetét, a szakmai munka minőségét, a betegelégedettségi vizsgálatok eredményeit, a gazdasági mutatókat, az erőforrásgazdálkodást, a partnerkapcsolatokat. Természetesen kiemelkedően fontos volt a minőségirányítási tevékenység és az egészségmegőrzési, -fejlesztési tevékenységünk is. Lényeges volt, hogy a kórházzal szemben mennyi per folyik, és a kiírás szerint ismertetnünk kellett a kórház PR-tevékenységét is. A pályázati részvétel szinte egyenértékű volt a kórház teljes körű átvilágításával.

Ez jelenti a szakmai díj valódi rangját, elnyerése tehát nem anonim személyek internetes gombnyomogatásának következménye, hanem kőkemény munka eredménye. Alapos, körültekintő volt a minisztérium munkatársainak, a Kórházszövetség és az EGVE-nek képviselőinek helyszíni ellenőrzése. Jólesett hallani őket, amikor azt mondták, úgy érzik, mintha nem is egy magyarországi kórházban járnának.

Azt keresték, hogy az intézmény milyen pluszfeladatokat végez. Néhányat említek ezek közül: évente több kongresszust rendezünk, szűrővizsgálatokat szervezünk Erdélyben, a kórház negyedévente megjelenő lappal rendelkezik, rendszeresen megtartjuk a kórházi estéket, folyamatos kapcsolatot tartunk a civil- és a betegszervezetekkel. Megszerveztük az egészségügyi civil kerekasztalt, és ennek keretében valamennyi egészségügyi civilszervezet rendszeresen találkozik nálunk, hogy egyeztessük programjainkat, ötleteket cseréljünk és segítsük egymás tevékenységét.

– Milyennek ítéli meg az intézmény szakmai színvonalát?

 – Nyugodtan mondhatom, hogy az elmúlt évtizedre a szakmai színvonal töretlen fejlődése jellemző. Ez egyrészt a kollégák felkészültségét, másrészt a műszerezettséget jelenti. Nincsenek üres állásaink még a patológián sem, a röntgenorvosi statusaink is fel vannak töltve, és egyelőre a szakdolgozói létszámhiány is kezelhető mértékű. Amikor ez utóbbi már kritikus méreteket öltött, ápolási igazgatónk áthozta Erdélyből egy teljes egészségügyi osztály végzőseit. Érdekes helyzet alakult ki, mert ezen kolléganők – akik egyébként nagyon szerettek/szeretnek itt dolgozni –, sorra mennek vissza Erdélybe, ugyanis új kórházak épülnek náluk, és már magasabb fizetést kapnak otthon, mint a mi ápolónőink.

Az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása lesz féltett kincsünk, a szakmai gárda megtartása. Ahhoz, hogy kiváló szakmai munkát végezhessünk, korszerű műszerpark szükséges. Erre különösen figyeltünk az elmúlt években. Minden olyan orvosi készülékkel, géppel, nagy értékű berendezéssel – MR, CT, PET/CT – rendelkezünk, amely a magas színvonalú szakmai munkához elengedhetetlen.

Forrás: Bene Zsolt, Kórház

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés