hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Mire elég egy államtitkár?

A „mire való egy államtitkár?” kérdésre ad választ az agyvérzés-kezelés konkrét példáját felhasználva a Válasz – talán nem meglepő: nem csak pénzszerzésre lehet jó...

Most a szívkatéteres laborok mintájára agykatéteres laborok elterjesztésére volna szükség – hozza a példát a lap: az infarktusellátásban már elért fordulat – a betegek katéteres ellátásának széles körű alkalmazásasikert hozhatna a stroke kezelésében is.

„Ehhez azonban ki kell képezni az embereket – írja  alap. – Egyrészt az orvosokat, hogy ne csak néhány egyetemi centrumban tudjanak katéterrel kiszedni vérrögöt az emberek agyából. De nem csak őket, tájékoztatni kell a potenciális betegeket és a hozzátartozókat is, hogy észleljék a betegség jeleit. Azonnal hívjanak mentőt, s ha kell, hisztériázzanak az ügyeleten”. Ehhez is kell pénz, de nem annyi, hogy parlamenti döntés kellene hozzá, elég egy államtitkár.

Ahogy annak segítéséhez is, hogy a különböző orvosszakmák ne rivalizáljanak [kardiológus vagyneurológus végezze el a bevatakozást?] , hanem együttműködve keressék a fejlődés lehetőségét.

Be kell szerezni még néhány fontos eszközt, ami nincs a kardiológiai laborokban. Mivel az összes szóba jöhető intézmény állami tulajdonban van, az igazságos elosztáshoz, tervezéshez, döntéshez nem árt egy államtitkár.

Segíteni kell a mentőszolgálatot, hogy tudja, új gyógyítási lehetőség áll rendelkezésre, és a betegeket emiatt új helyre lehet vagy kell szállítani.

„Erre való például egy államtitkár, hogy ezt az egészet jól megszervezze, szívügyének tartsa, segítve abban az orvosokat, hogy néhány ezer ember életben maradjon, és másik néhány ezer ne bénuljon meg” – szűrik le a sor végén a valasz.hu-n, s üzenik: drukkolnak az új álamtitkárnak.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink