hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Mindig újabb dietoterápiák

Hol a helye a táplálkozástudománynak?

Ha feltesszük a kérdést, hol a helye napjainkban a korszerű gyógyeljárások között a dietetikának, előbb meg kell határoznunk a dietetika célját. Ez pedig egyértelműen a betegségekhez társuló anyagcserezavarok korrigálása vagy kivédése, ami többféle dietoterápiás eljárást foglal magában, mert „minden kórállapot a beteg testére szabott egyéni diétát követel meg” (Hippokratész). 
A dietoterápia, más tudományágakhoz hasonlóan, állandóan fejlődik. A diagnosztikai módszerek, az élelmiszer-tudomány és az intermedier anyacsere- vizsgálatok rohamos fejlődése újabb és újabb szempontokra hívják fel a figyelmet, ezek pedig újabb és újabb dietoterápiák bevezetését teszik szükségessé. Vizsgálatainkban nyilvánvalóvá vált, hogy a mai alacsony gabona eredetű élelmirost-fogyasztás mellett, ami számos betegségben (divertikulózis, vatagbéldaganat stb.) oki tényezőként is szerepel, szoros összefüggés mutatható ki az alacsony élelmirost-, és az alacsony kálium-, magnézium-, cink- és mangántartalom között. A kiőrlés folyamán nemcsak ezek az életfontos ásványi anyagok vesznek el, hanem olyan szterinek is, mint a sztigamaszterin, a béta-szitoszterin, a kampaszterin, amelyek a sejthártyába épülve a sejtek átjárhatóságának stabilitását biztosítják. Ezért a korszerű dietoterápiában a táplálkozási piramis alapját képező gabonafélékből csak a teljes őrlésűek maradhatnak. A fehér lisztből készült termékek felkerülnek a piramis csúcsába, a mérsékelten ajánlható élelmiszerek közé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. RIGÓ JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés