hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Minden ötödik gyermekhalál hasmenés miatt történik

Minden ötödik gyermekhalálért a hasmenés okolható, amely több gyermeket öl meg világszerte, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve – írta a Lancet című brit orvosi folyóirat.
A szaklap szerint a fejlődő országokban hasmenést szenvedő gyerekeknek csak a 39 százaléka kapja meg az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt kezelést. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a helyzet 2000 óta nem javult.

A megelőzés terén – a kanyaró elleni oltás, a hozzáférhető ivóvíz és a szoptatás terén – ugyanakkor történtek előrelépések.

Az UNICEF és a WHO a közelmúltban kezdeményezte, hogy a nemzeti immunizációs programokba vegyék be a rotavírus elleni oltást is. Ez a súlyos kiszáradást és hányásos-hasmenéses betegséget okozó vírus tehető felelőssé világszerte az öt év alatti gyermekek hasmenés miatti kórházi kezelésének 40 százalékáért.
 
A két szervezet közösen kezelési és megelőzési stratégiát is felállított, felhíva a figyelmet a gyerekek folyamatos táplálásának szükségességére.
 
A megelőzés szempontjából kiemelték a védőoltásokhoz való hozzájutás, a szoptatás, a szappannal történő kézmosás, a vízminőség javításának fontosságát – beleértve a víz megfelelő tárolását és otthoni kezelését –, továbbá a csatornázást.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés