hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Minden kórház pályázott, de nem mindenkit támogatnak

Valamennyi kórház szeretett volna a 15 milliárd forintból, de csak 324 pályázatot tudnak támogatni – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek.

A 15 milliárd forintra, amelyet az év végi kórházkonszolidáció részeként osztanak szét az intézmények között, olyan pályázatokat vártak, amelyek az adott intézmény működését hatékonyabbá tudják tenni, így például struktúraváltásra, integrációra, területi működések összehangolására, energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására vonatkoztak – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek.

Egy-egy kórház több ötlettel is pályázhatott, így összesen 810 pályázat érkezett, amelyeknek 54 milliárd forint volt a támogatási igényük, ezek közül 324 pályázatot bíráltak el, kimerítve a rendelkezésre álló 15 milliárd forintos keretet. Az államtitkár elmondta, a pályázatok közel fele az intézmények közötti konzorciális együttműködésekre vonatkozik, ami pozitív, hiszen látszik, hogy ha ösztönzik a kórházakat, akkor hajlandóak egymással együttműködni.

Az egyetemek 2,5 milliárd, az egyházi intézmények 375 millió, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alá tartozó gyógyító intézmények 11,7 milliárd, a Honvédkórház pedig 360 millió forintot nyert el – ismertette az elosztás arányait a szakpolitikus.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a pályázatokból az is kitűnik, hogy mire költenének még a kórházak, hiszen érkezett pályázat például elektromos autó(k), gyógyszer-automaták beszerzésére, informatikai fejlesztésre vagy biciklitároló lefedésére. Azonban ezeket a kérelmeket most nem tudták támogatni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink